Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ταχύτερη ανάκαμψη χωρίς αποπληθωρισμό

Η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και θα αποφύγει την παγίδα του αποπληθωρισμού εκτίμησε χθες η Κομισιόν, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την πλειονότητα των χωρών της περιοχής και αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως «παραφωνία» σε μια θετική σε γενικές γραμμές εικόνα.



Όπως προκύπτει από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί φέτος κατά 1,5% (έναντι εκτίμησης για 1,3% στις χειμερινές προβλέψεις τον Φεβρουάριο), ο πληθωρισμός θα κλείσει τη χρονιά με -οριακά, έστω- θετικό πρόσημο 0,1%, ενώ τρεις μήνες πριν γίνονταν λόγος για -0,1%. Η ανοδική αναθεώρηση αποδίδεται στο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ωφελείται ταυτόχρονα από πολλούς ευνοϊκούς παράγοντες: Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά χαμηλές (αν και έχουν ενισχυθεί σε σχέση με τα χαμηλά που προσέγγισαν στις αρχές του έτους), το ευρώ είναι ασθενέστερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν (όταν άγγιζε το 1,40 δολάριο) και το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειώσει το κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Τέλος, και ο κλοιός της λιτότητας έχει χαλαρώσει σε σημαντικό βαθμό, με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό στην Ευρωζώνη να χαρακτηρίζεται «ουδέτερος» (ούτε περιοριστικός ούτε επεκτατικός) και να μην αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκυριακή ή βιώσιμη ανάκαμψη;
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «η ευρωπαϊκή οικονομία απολαμβάνει τη λαμπρότερή της άνοιξη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά για να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη δεν θα αποδειχθεί συγκυριακή». Και τούτο διότι τα σημάδια που έχει αφήσει η κρίση χρέους, δηλαδή η υψηλή ανεργία, το συσσωρευμένο χρέος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, τα προβλήματα στους τραπεζικούς τομείς πολλών χωρών (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βουνό των «κόκκινων δανείων» της Ιταλίας) και οι ελλιπείς δαπάνες για επενδύσεις σκιάζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις συναρτά τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης με το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των επενδύσεων (με τη βοήθεια και του «Σχεδίου Γιούνκερ» και προαγωγή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Γερμανία και Ισπανία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση των οικονομικών τους προοπτικών φέτος, αφού η πρόβλεψη της Κομισιόν για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε 1,9% και 2,8% αντίστοιχα (από 1,5% και 2,3% τον Φεβρουάριο). Πρωταθλήτρια της ανάπτυξης όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε. αναμένεται να αναδειχθεί η Ιρλανδία, με ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, ενώ μεταξύ των χαμένων εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνεται η Φινλανδία (για την οποία ο πήχυς για το ΑΕΠ κατεβαίνει από το 0,8% στο 0,3%) αλλά και η Κύπρος, για την οποία προβλέπεται παράταση της ύφεσης και φέτος με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 0,4% τον Φεβρουάριο. Λευκωσία (και Αθήνα?) απειλούν να διαψεύσουν τον κ. Μοσκοβισί που τρεις μήνες πριν είχε προβλέψει ότι φέτος όλες οι χώρες της Ευρώπης θα έβλεπαν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται, για πρώτη φορά από το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com