Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Και οι τράπεζες ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας και οργάνωσης της μάχης κατά της φοροδιαφυγής αναζήτησαν οι τραπεζίτες και ο ανιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.



Στη μεταξύ τους συνάντηση από πλευράς των διοικήσεων των τραπεζών συμμετείχαν οι κ. Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Λούκα Κατσέλη (Εθνική), Νικόλαος Καραμούζης (Eurobank) και Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank).

Το στίγμα της συνάντησης έδωσε εξερχόμενη η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη:

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την κυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια». Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή που να συντονίσει δράσεις για την ανάπτυξη. Εκτός απο τα αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν, έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου Γιούνκερ, τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, μέσα στον προσεχή μήνα, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας για το θέμα αυτό, συζητήθηκε η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στη συνάντηση αποτέλεσαν τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε τους επικεφαλής των τραπεζών ότι θα αναληφθούν δράσεις γρήγορα, αφού τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν στοιχείο και των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Οι βασικές παράμετροι αφορούν σε ορισμένες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και τροποποιήσεις στον νόμο Δένδια, ο οποίος αντιμετώπιζε τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων.

Συγχρόνως θα προωθηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών, ενώ φαίνεται πως το θέμα της bad bank αποσύρεται από το τραπέζι των συζητήσεων.

Ακόμα, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών (επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ και ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).

Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε και για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τέλος, συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον κλάδο και στις επιχειρήσεις από την ασφυξία των τελευταίων μηνών λόγω έλλειψης χρηματοδότησης της χώρας. Συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επισημάνθηκε στον αντιπρόεδρο η ανάγκη άμεσης επίτευξης συμφωνίας, καθώς η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA δεν διαμορφώνει συνθήκες τέτοιες που να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Τέλος αναφέρθηκε το θέμα της εκροής των καταθέσεων που συνεχίζεται, έστω και με μικρότερους ρυθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com