Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μαρκ Φάμπερ: Γιατί η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη, μόνο και μόνο για να αποτρέψει την πιθανότητα να αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας στη Μεσόγειο, υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Φάμπερ.



«Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα που πολύς κόσμος παραγνωρίζει», δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος και επενδυτής στο CNBC. «Αν η Ελλάδα φύγει, οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη και καλύτερη τις ΗΠΑ, φοβούνται ότι η Ρωσία θα αποκτήσει στενότερες διασυνδέσεις [στη Μεσόγειο]», υποστηρίζει.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μεγάλες.

Ομως, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, «ο ρωσικός στόλος μπορεί να περάσει στη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα», λέει ο Φάμπερ.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας, το πέρασμα της Ρωσίας στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης Θάλασσας γίνεται ευκολότερο και ένα Grexit θα ήταν, σύμφωνα με τον Φάμπερ, μια ιδανική ευκαιρία για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Και παρ' όλο που πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τη θεωρία του Φάμπερ, το σίγουρο είναι ότι η αύξηση της πολιτικής επιρροής της Μόσχας στην περιφέρεια της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία.

Οι αναλυτές της Nomura, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι μπροστά στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν ενδέχεται να επιδιώξει να αυξήσει την επιρροή του και πέραν της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αναμένουμε ότι οι ρωσικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, και σε εδάφη του NATO», ανέφερε σε έκθεσή του ο Alastair Newton, βασικός πολιτικός αναλυτής της τράπεζας. «Αυτό φαίνεται από τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις σε εδάφη όπως η Κριμαία, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, που αποτελούν προειδοποιητικά μηνύματα τόσο για τους γείτονες όσο και τη Δύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com