Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

«Η διπλή τραγωδία της Ελλάδας»

«Η διπλή τραγωδία της Ελλάδας» τιτλοφορείται ένα άρθρο γνώμης του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που φιλοξενείται στη Suddeutsche Zeitung.Σε αυτό ο Γερμανός πολιτικός εξηγεί ότι η τραγωδία της Ελλάδας είναι, πρώτον, ότι το 2009, κατά την οικονομική κρίση στη χώρα, η Αθήνα έγινε το πειραματόζωο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή μια πολύ αυστηρής πολιτικής λιτότητας.

Η δεύτερη τραγωδία, σύμφωνα με τον Φίσερ, είναι ότι οι Έλληνες εξέλεξαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μια κυβέρνηση που φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα στην άβυσσο.

Αν και στην αρχή η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε μια μεγάλη ευκαιρία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την έχασε μέσα στη μέθη της εκλογικής νίκης, υποστηρίζει ο Φίσερ.

Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσε να εμφανιστεί στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως μια μεγάλη ευκαιρία, ως μια κυβέρνηση που προτίθεται σοβαρά να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Ακόμα και οι απαραίτητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των πιο φτωχών πολιτών θα είχαν αντιμετωπιστεί με συμπάθεια και κατανόση, αν η Αθήνα είχε ξεκινήσει να περιορίζει, για παράδειγμα, τον προϋπολογισμό των δαπανών της για την άμυνα.

Όμως, υποστηρίζει ο Φίσερ, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχασε αυτή την ευκαιρία, διότι προφανώς δεν κατάλαβε ή δεν ήθελε να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία και τη διακυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η ευρωζώνη συμφωνεί ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να παραμείνει σε αυτήν η Ελλάδα. Όμως και η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι χώρες που επίσης έχουν περάσει από μια οικονομική κρίση και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης δεν είναι έτοιμα να απονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων μια σειρά επίπονων μεταρρυθμίσεων μέσω αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας.

Εξάλλου ο Φίσερ σημειώνει ότι για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων χρειάζεται χρόνος και υπογραμμίζει ότι, αν όλες οι πλευρές επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να σταματήσουν τον χαοτικό τρόπο με τον οποίο εργάζονται ως τώρα.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Grexit είναι τόσο η Αθήνα όσο και οι πιστωτές της να ξεκινήσουν να εργάζονται με βάση την απαρέγκλιτη αρχή της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και με την αρχή ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη βαθιές μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από τους θεσμούς και την ευρωζώνη, αν επιθυμεί να σταθεί στα πόδια της. Παράλληλα χρειάζεται χρήματα και γρήγορα. Από την πλευρά της η ΕΕ ως σύνολο έχει ανάγκη μια προοπτικής ανάπτυξης.

Όλες οι πλευρές δέχονται πιέσεις στο εσωτερικό τους τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουν μέσω του συμβιβασμού και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουν διευκρινίσεις για τις αποφάσεις τους.

Διότι τελικά πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και για τα μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξηγεί ο Φίσερ. Το να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι προς όφελος της Ευρώπης τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η διαφωνία είναι το πώς θα γίνει αυτό, αλλά προς αυτή την κατεύνθυνση πρέπει να κινηθούν βήμα βήμα οι δύο πλευρές ώστε να αποφευχθούν οι χαοτικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com