Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΙΚΑ Με «δανεικά» 360 εκατ. θα πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουνίου

Επιπλέον ρευστότητα 360 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να «αντλήσει» το ΙΚΑ, μέσω δανεισμού και συναλλαγών ρέπος, για να είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά, στα τέλη Μαΐου, τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου σε 1.216.338 συνταξιούχους.



Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης που συζητήθηκε χθες, το ΙΚΑ θα δανειστεί, από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, συνολικά 210 εκατ. ευρώ από άλλα «αδελφά» Ταμεία (110 εκατ. ευρώ από τους τομείς ασφάλισης δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από τον τομέα συντάξεων της ΔΕΗ) ενώ θα πραγματοποιήσει, επιπλέον, συναλλαγές ρέπος με τράπεζες βάζοντας ως «ενέχυρο» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέχει.

Οι συγκεκριμένες «ταμειακές διευκολύνσεις» γίνονται προκειμένου να ενισχυθούν τα διαθέσιμα του ΙΚΑ και να μην υπάρξουν (κυρίως για πολιτικούς λόγους) καθυστερήσεις στην πίστωση των λογαριασμών των συνταξιούχων. Η διοίκηση του ΙΚΑ ακολουθεί, σταθερά, την πρακτική του «εσωτερικού» δανεισμού από ταμεία που έχουν συγχωνευτεί στο ΙΚΑ, καθώς και από συναλλαγές ρέπος «υπό την πίεση» της υστέρησης στα έσοδα και στις εισπράξεις των εισφορών, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανειστεί ήταν 390 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του '14.

Στο μεταξύ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλη παρατείνονται έως τις 24 Ιουνίου οι οργανωτικές αλλαγές και έως τις 24 Ιουλίου η εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που είχε εκδώσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Οι παρατάσεις δόθηκαν «προκειμένου να γίνει περαιτέρω διάλογος και επεξεργασία του Κώδικα Δεοντολογίας από αρμόδια επιτροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com