Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 0,2% ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

Εξασθενεί επικίνδυνα η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία το 2014 και αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο επιστροφής σε ύφεση.



Tο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ σε ετήσια βάση (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014) σημείωσε αύξηση κατά 0,3%.

Στις 29 Μαΐου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει νέα πρόβλεψη με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, οπότε θα ξεκαθαρίσει εάν η ελληνική οικονομία εισήλθε εκ νέου σε κατάσταση ύφεσης. Σημειώνεται ότι ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρνητικός για δύο διαδοχικά τρίμηνα, στοιχείο που τυπικά κατατάσσει την Ελλάδα σε ύφεση.

Πάντως από την πρώτη εκτίμηση προκύπτει σημαντική επιβράδυνση έναντι του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 1,5% και 1,3% στο τέταρτο τρίμηνο. Προφανώς η καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι αποτέλεσμα της μακράς περιόδου αβεβαιότητας και ανασφάλειας που κυριαρχεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο επόμενο διάστημα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα δεχθούν πλήγμα εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ και επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.
Σε τροχιά ύφεσης η οικονομία

Εξάλλου αυτή η εξασθένηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις λεγόμενες εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα τόνιζε ότι το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα και για τον λόγο αυτό υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε μόλις 0,5% φέτος, από 2,5% που προέβλεπε το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών.
Σε τροχιά ύφεσης η οικονομία

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν σημειωνόταν ότι «η θετική δυναμική πληγώθηκε από την αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών του Δεκεμβρίου.

Η σημερινή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης επιδεινώνει περαιτέρω την αβεβαιότητα», και υπογράμμιζε ότι ο δείκτης PMI, παρουσίασε επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών σε ό,τι αφορά την παραγωγή τον Μάρτιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Ακόμη και υπό την προϋπόθεση μίας συμφωνίας με την Ε.Ε./ΔΝΤ τον Ιούνιο και υπό την παραδοχή ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιστρέφει μαζί με τη ρευστότητα της κυβέρνησης και του τραπεζικού τομέα, η οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί μόνον κατά περίπου 0,5% το 2015.

Επενδύσεις
Οι επενδύσεις πληρώνουν βαρύ τίμημα λόγω αβεβαιότητας, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις πλήττονται από την περιορισμένη προσφορά πιστώσεων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη συσσώρευση καθυστερούμενων οφειλών από το δημόσιο τομέα.

Τέλος, η Ε.Ε. εκτιμά ότι δεδομένης της υφιστάμενης αβεβαιότητας σχετικά με την έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για το ονομαστικό ισοζύγιο το 2015 και το 2016 έχουν μειωθεί στο -2,1% του ΑΕΠ και -2,2% αντίστοιχα.

Τουρισμός
Στο επόμενο διάστημα πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα δεχθούν πλήγμα εάν αυξηθεί ο ΦΠΑ και επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.

Αβεβαιότητα
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της με τις λεγόμενες εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα τόνιζε ότι το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com