Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

«Πάρτι» στον ΕΟΠΥΥ με αναπηρικά αμαξίδια

«Πάρτι» με... αναπηρικά καροτσάκια και νοσηλείες στο εξωτερικό εις βάρος του ΕΟΠΥΥ αποκαλύπτουν δύο πορίσματα-φωτιά του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή. Ενδεικτικό είναι ότι από 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τον περασμένο Αύγουστο η δαπάνη για όλα τα είδη πρόσθετης περίθαλψης -περιλαμβάνονται καροτσάκια, αναπνευστικές συσκευές, γυαλιά οράσεως κλπ.- ανήλθε σε 44 εκατ. ευρώ.




Ο έλεγχος «έπιασε» μάλιστα δύο κυτταρολόγους να έχουν συνταγογραφήση το 85% της συνολικής δαπάνης στην ειδικότητά τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το προϊόν της συνταγογράφησης.

Την ίδια στιγμή, το 2012 εγκρίθηκε για ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ για νοσήλια στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 για τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ έχει εγκριθεί ποσό 2,7 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εστίες κακοδιαχείρισης και πιθανής οικονομικής «αιμορραγίας» του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται σε δύο πορίσματα που παρέδωσε χθες ο κ. Ρακιντζής στον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρακιντζής «δεν καταλογίζονται ευθύνες στα δύο πορίσματα, αλλά δίνονται κατευθύνσεις για καλύτερο έλεγχο των διαδικασιών έγκρισης τόσο για τη νοσηλεία στο εξωτερικό, όσο και για την προμήθεια ειδών περίθαλψης». Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, είπε πως εξετάζεται να ενταχθούν τα αμαξίδια και άλλα είδη πρόσθετης περίθαλψης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να γίνεται καλύτερα ο κεντρικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στο πόρισμα οι ελεγκτές, για το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-8-2013 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για παροχή ειδών πρόσθετης περίθαλψης ανήλθε στο ποσό των 118 εκατ. ευρώ. Μικρό μόνο μέρος της δαπάνης αυτής (14,9 εκατ. ευρώ από τα 117,5 εκατ. ευρώ για το 2013) αφορά τα «ακριβά» είδη πρόσθετης περίθαλψης που έχουν τιμή μονάδας άνω των 500 ευρώ.

Περισσότερο δαπανηρή αποδεικνύεται η κατηγορία των οπτικών τα οποία, παρότι έχουν χαμηλή τιμή μονάδας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα είδη πρόσθετης περίθαλψης.

Κόλπα γιατρών
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόρισμα για τους γιατρούς καθώς σε κάποιες από τις ειδικότητες, μικρός αριθμός ιατρών συνταγογραφεί πρόσθετα είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης της ειδικότητας. Για παράδειγμα το 77,04% της δαπάνης που συνταγογραφήθηκε από οφθαλμιάτρους αφορούσε πράξεις 398 ιατρών, ενώ το υπόλοιπο 22,96% της συνολικής δαπάνης αυτής της ειδικότητας συνταγογραφήθηκε από 1.266 ιατρούς.

Επίσης, ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα από τα στατιστικά στοιχεία αποτελεί η ειδικότητα των κυτταρολόγων, όπου το 86,62% της δαπάνης της ειδικότητας συνολικού ύψους 234.000 ευρώ έχει συνταγογραφηθεί από 2 ιατρούς σε σύνολο 19 ιατρών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com