Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Στο 30% τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα

Με εκρηκτικό ρυθμό αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια σ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των δανείων.





Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή «ΕΒΑ» ανήσυχη σπεύδει να επιβάλει έναν ενιαίο τρόπο απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σ' όλη την Ευρωζώνη. Το θετικό για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι αξιολογήθηκαν ως προς τον όγκο και το ύψος των «κόκκινων» δανείων με πολύ αυστηρότερα κριτηρια, αφού η Black Rock χρησιμοποίησε λεπτομερείς δείκτες και πάνω από 200 κωδικούς για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τις συνολικές επισφάλειες ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Που σημαίνει ότι με την εφαρμογή των κριτηρίων της ΕΒΑ δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν άλλοι «σκελετοί» που θα επιβαρύνουν πρόσθετα τους ισολογισμούς των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε από την περασμένη εβδομάδα και αφορούν την αξιολόγηση και την ενιαία μορφή απεικόνισης των NPL's (μη ενήμερα δάνεια) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, εντάσσει νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα λαμβάνονται οι προβλέψεις τόσο για δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πλέον των ενενήντα ημερών όσο και για δάνειαπου βρίσκονται σε καθυστέρηση πριν από το διάστημα αυτό.

Την ίδια στιγμή, μελέτη της Price Water Cooper's αναφέρεται εκτενώς στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPL's ως ευρέως διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη σε επίπεδο διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18% αντίστοιχα.

Διαχείριση
Το μέγεθος των NPL's συγκριτικά με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση από τις ελληνικές τράπεζες τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ιδίων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία, λέει η μελέτη του διεθνούς οίκου.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ίδια μελέτη, η διαχείριση των NPL's σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει και σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντός του πρώτου οκταμήνου του 2013 έφθασαν ήδη τα 46 δισ. ευρώ σε ονομαστικές αξίες, ποσό ίσο με τις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη για όλο το 2012.

Η PWC είχε εκτιμήσει στην αρχή του έτους ότι οι πωλήσεις των NPL's για το 2013 θα έφθαναν τα 60 δισ., όριο που αναμένεται τελικώς να ξεπεραστεί. Ηδη ο οίκος διαπραγματεύεται πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 8 δισ. που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. Από τα 46 δισ. τα 15 δισ. αφορούν σε δάνεια επαγγελματικής στέγης, τα 10 δισ. σε καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις. Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία ανάλυσης, τραπεζικοί παράγοντες σημείωναν πως στην παρούσα φάση οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις τέτοιων χαρτοφυλακίων, καθώς η προσφορά που υπάρχει πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα εάν επιλεγεί αυτή η λύση διαχείρισης θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καθώς πάντως η EBA θα υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε έναν ενιαίο τρόπο απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το τέλος του 2014, η εικόνα για την πορεία των NPL's πανευρωπαϊκά θα γίνει πιο ξεκάθαρη.

Με βάση τα στοιχεία που επιζητά η EBA, πραγματοποιείται διαχωρισμός και των δανείων που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, καθώς τα δάνεια αυτά δεν αποτελούν μία ενιαία κατηγορία. Ομως, αξιολόγηση επιβάλλεται και στα μη καθυστερούμενα δάνεια, τα οποία επίσης μπορεί να γίνουν αντικείμενο προβλέψεων για το τραπεζικό σύστημα.

Αλλωστε η αναδιάρθρωση της απεικόνισης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών στόχο έχει τη λήψη σωστών προβλέψεων στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Προβλέψεις
Κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης σημείωνε στην «Η» ότι υπάρχουν δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά, για τα οποία ωστόσο πρέπει να ληφθούν προβλέψεις αφού είναι γνωστό κάποιο γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την αποπληρωμή τους στο μέλλον, όπως και αναδιαρθρωμένα δάνεια τα οποία δεν χρήζουν προβλέψεων. Αυτός ο διαχωρισμός έχει ξεκινήσει ήδη και μάλιστα με πολύ μεγάλη ανάλυση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω της ενδελεχούς αξιολόγησης που υπέστησαν όλα τα δάνεια των τραπεζών από την Black Rock στο πλαίσιο των stress tests που διενεργήθηκαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να εφαρμόσουν τις επιταγές της EBA μόλις αυτό καταστεί απαιτητό από την Ευρωπαϊκή Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com