Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ για δάνεια σε επιχειρήσεις

Eγγυήσεις στις επιχειρήσεις για τη λήψη τραπεζικών δανείων αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια προσφέρει το ΕΤΕΑΝ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές, στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.




Τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιχειρηματίες για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους και να καλύψουν την ίδια συμμετοχή που απαιτούν τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα.

Ειδικότερα, για τις επειχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση των ΜμΕ», οι δράσεις του ΕΤΕΑΝ που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, είναι:

1 Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια (Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Τράπεζες) που παρέχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση υπαγωγής με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και διάρκεια ανάλογη του σκοπού της χρηματοδότησης.

Τα δάνεια μπορούν να παρασχεθούν για οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, με ελάχιστο 10.000 ευρώ και μέγιστο 300.000 ευρώ σε ό,τι αφορά δάνεια κεφαλαίου κινήσεως και ως 800.000 ευρώ για επενδυτικά δάνεια.

2 ΤΕΠΙΧ - Ταμείο Νησιωτικής και Τουριστικής Επιχειρηματικότητας
Πρόκειται για χαμηλότοκα έως και πλήρως επιδοτούμενα (για τα νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 3.100
ατοίκων) δάνεια που παρέχονται αποκλειστικά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και δραστηριοποιούνται στη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτουν δε οποιοδήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων για ποσά από 10.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ κατ' ανώτατο.

3 ΤΕΠΙΧ -Ταμείο Εγγυοδοσίας
Παροχή εγγυήσεως υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως και 80% του τραπεζικού δανείου που λαμβάνεται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να φθάσει ως τα 1Ο χρόνια, εφόσον πρόκειται για επενδυτικά δάνεια ή δάνεια κεφαλαίου κινήσεως, και ως τα 3 χρόνια για δάνεια προκαταβολής επιχορήγησης.

Οι όροι των υπό εγγύηση δανείων (ποσό - διάρκεια - επιτόκιο - περίοδος χάριτος - εξασφαλίσεις) διαμορφώνονται ελεύθερα μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της απόφασης υπαγωγής και την ύπαρξη της εγγύησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

4 Πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών
Παροχή εγγύησης με χαμηλό κόστος προμήθειας για κάλυψη της έκδοσης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των προμηθευτών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% του εν ισχύ υπολοίπου τους και για διάστημα 2 ετών. Η εγγύηση μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 150.000 ευρώ ανά επιχείρηση με ελάχιστο τα 10.000 ευρώ. Οι εγγυητικές επιστολές μπορούν να εκδοθούν για προμηθευτές εσωτερικού ή εξωτερικού που συμπράττουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και για τη λήψη προκαταβολής της επιχορήγησης.

Με σκοπό τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην επιλογή των χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσω των οποίων θα δρομολογήσουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, το ΕΤΕΑΝ υπενθυμίζει ακόμα:

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου μπορούν να αξιοποιηθούν για οποιοδήποτε μέρος του χρηματοδοτικού σχήματος των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας συμμετοχής.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα κατατίθενται στις συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες συγχρηματοδοτούν τα έργα με βάση τα συνήθη κριτήρια επιλογής για την έγκριση των αιτημάτων χορήγησης δανείων.

Οι πόροι που χρηματοδοτούν τις δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας προέρχονται από το ΕΣΠΑ, και κατ' επέκταση η διάθεσή τους πρέπει να είναι σύννομη με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς που διέπουν τη χορήγηση και σώρευση (συγκέντρωση) κρατικών/κοινοτικών ενισχύσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι για όλα αυτά τα εργαλεία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συνεργαζόμενων τραπεζών, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την υποβολή των αιτημάτων τους.

Κεφάλαια
Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια (Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τράπεζες) που παρέχονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Τα δάνεια μπορούν να παρασχεθούν για οποιο- δήποτε μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, με ελάχιστο 10.000 ευρώ και μέγιστο 300.000 ευρώ σε ό,τι αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης και ως 800.000 ευρώ για επενδυτικά δάνεια.
Εγγυητικές
Παροχή εγγύησης με χαμηλό κόστος προμήθειας για κάλυψη της έκδοσης εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των προμηθευτών μικρομε- σαίων επιχειρή- σεων σε ποσοστό 50% του εν ισχύι υπολοίπου τους και για διάστημα δύο ετών.

Οι τράπεζες για κάθε πρόγραμμα

Αναλυτικά οι συνεργαζόμενες τράπεζες για κάθε πρόγραμμα είναι:

Alpha Bank: Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», Ταμείο Εγγυοδοσίας και Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Εθνική Τράπεζα: «Eπανεκκίνηση», «Επιχειρηματικότητα». Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Eurobank: «Eπανεκκίνηση», Ταμείο Εγγυοδοσίας και Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Νέα Proton: «Eπανεκκίνηση».
Τράπεζα Πειραιώς: «Eπανεκκίνηση», «Επιχειρηματικότητα».
Τράπεζα Αττικής: «Eπανεκκίνηση», Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Probank: «Eπανεκκίνηση», Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Παγκρήτια Συνεταιριστική: «Eπανεκκίνηση», «Επιχειρηματικότητα». Ταμείο Εγγυοδοσίας. Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Συνεταιριστική Τράπεζα Δ. Μακεδονίας: «Επανεκκίνηση», Ταμείο Εγγυοδοσίας και Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: «Eπανεκκίνηση»
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: «Eπανεκκίνηση», Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: «Eπανεκκίνηση», «Επιχειρηματικότητα», Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: «Επανεκκίνηση», Ταμείο Εγγυοδοσίας και Εγγύηση για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας: «Επιχειρηματικότητα».
Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ταμείο Εγγυοδοσίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com