Υπέρ της διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τρόπο, άμεσο και καθαρό, το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας να αποκλείσει και το ενδεχόμενο «κουρέματος» τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα δεν απέκλεισε το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα να είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ αντί του στόχου για 344 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για συντηρητική εκτίμηση, ενώ απέφυγε να σχολιάσει, εάν έχει “κλείσει” η ψαλίδα στις εκτιμήσεις Αθήνας και τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Προανήγγειλε δε πως ίσως και εντός του μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη σύσταση ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου, που μεταξύ άλλων θα ποσοτικοποιεί και τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις.
“Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν και ίσως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία, είμαστε σε διαπραγμάτευση” δήλωσε αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ, τονίζοντας πως εφόσον επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη στήριξη στην ελάφρυνση του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Ερωτηθείς για το εάν στα ισχυρότερα εργαλεία περιλαμβάνεται και ένα “κούρεμα” περιορίστηκε να δηλώσει πως είμαστε σε διαπραγμάτευση. Λίγο αργότερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως ο κ. Σταϊκούρας αναφερόταν σε όσα ήδη έχουν ειπωθεί από τον ίδιο σε πρόσφατη συνέντευξη του σχετικά με το θέμα του χρέους, υπενθυμίζοντας πως στις αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχει αναφορά για παρεμβάσεις που θα επηρεάζουν τόσο τον αριθμητή, όσο και τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Η ίδια πηγή τόνιζε πως βούληση της Ελλάδας είναι το θέμα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμη και εάν ορισμένες πτυχές παραπεμφθούν για μετά τις Ευρωεκλογές, αφού τον Ιούνιο θα υπάρχει η οριστική πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, θα πρέπει να έχει υπάρξει πριν τις Ευρωεκλογές μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, παραδέχθηκε πως θα εφαρμοστούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως δράσεις για την βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί για τη συγκράτηση των δαπανών των φορέων που εποπτεύουν τα υπουργεία και αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
Από την πλευρά του ο Φ. Σαχινίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, που συμμετείχε στην ημερίδα, εκτίμησε πως μετά την τεράστια προσαρμογή που έχει επιτευχθεί ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και αυτό θα πρέπει να είναι η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υποστήριξε δε πως τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στο μετασχηματισμό της οικονομίας και στην ανάπτυξη, προειδοποιώντας πως χωρίς παρεμβάσεις εκεί, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ακόμη έτος ύφεσης. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, υποστήριξε πως το Μνημόνιο έχει αποτύχει και η θεραπεία σοκ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα παρήγαγε τεράστια ύφεση και ανεργία. Αναφέρθηκε δε σε τέσσερις άξονες εξόδου από την κρίση: Διατήρηση δημοσιονομικής ισορροπίας με αναδιανομή των βαρών, κριτήρια αναδιανομής στις δημοσιονομικές δαπάνες. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στην υγεία, την παιδεία, σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας με αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ενισχύοντας το δίκτυο κατά της φτώχειας.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου