Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ολη η αλήθεια για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα

Διαστάσεις παίρνει το σκληρό «παιχνίδι» των πιέσεων προς την Αθήνα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, από την τρόικα, που όπως όλα δείχνουν τελικά έρχεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και διαροές αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο Reuters άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης.





Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από κύκλους της τρόικας στο εξωτερικό η τρόικα αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας και μάλιστα υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, με τον Π. Τόμσεν και το Μ. Μορς. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ειδικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΚΤ, Κ. Μαζούχ, θα έλθει λίγο μετά, καθώς πρέπει να παρευρεθεί σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης. Πληροφορίες που ήλθαν στη σκιά δημοσιεύματος του Reuters το οποίο με ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες και επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έδειχνε προς το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης, καθώς διαπιστώνονται αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά κυρίως με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στο ίδιο δημοσίευμα βέβαια φιλοξενούνταν και δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που υποστήριζε πως η τρόικα αναμένεται κανονικά την επόμενη εβδομάδα, ενώ λίγο μετά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα, χαμήλωνε, προσεκτικά, τους τόνους. Όπως δήλωσε ο C. M. R. de Gordejuela, η τρόικα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Αθήνα όταν θα έχει λάβει επαρκή πληροφόρηση από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να έχει ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν αυτό συμβεί, είναι εφικτή η επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η τρόικα ίσως «παγώσει» την επιστροφή της στην Αθήνα καθώς δεν καθίσταται δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ το 2014.

«Υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ Αθήνας και τρόικας» δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως μέχρις ώρας το ταξίδι της τρόικας είναι στον... πάγο.

«Οι Έλληνες λένε κάνουμε αρκετά και η τρόικα λέει πως χρειάζονται πρόσθετα βήματα για να κλείσει ο προϋπολογισμός», πρόσθεσε, ενώ άλλος αξιωματούχος δήλωνε πως «η τρόικα δεν πηγαίνει στην Ελλάδα γιατί κανείς δεν την θέλει εκεί»...

Άλλος ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως «η τρόικα μιλά τώρα για 2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα λέει πως θα το καλύψει με καλύτερο έλεγχο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και λέει όχι σε νέα μέτρα. Η λύση είναι νέα μέτρα και φυσικά θα υπάρξουν. Είναι θέμα κακής επικοινωνίας του θέματος στο εσωτερικό της χώρας», υποστήριξε.

Άλλη πηγή υποστήριξε πως υπάρχει χρόνος για να διευθετηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα γιατί η χώρα θα χρειαστεί πραγματικά τα χρήματα της επόμενης δόσης, τον Φεβρουάριο. Άλλη πηγή σημείωνε πως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο σχετικά με τη δόση του 1 δισ. ευρώ και υπάρχει ζήτημα σχετικά με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών αλλά και με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις διαρροές σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης, που όπως όλα δείχνουν μάλλον θα διαψευστούν, ο βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με την έκβαση της επικείμενης αξιολόγησης παραμένει υψηλός, κυρίως όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Η κυβέρνηση επιμένει σε μικρότερο κενό, έναντι της τρόικας, καθώς και στη μη αναγκαιότητα λήψης οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, θέμα που θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης με τους πιστωτές.

Την ίδια ώρα τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, και πρέπει λογικά να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Παράλληλα στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία για λόγους διευκόλυνσης της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό τον Δεκέμβριο, ευκταίο θα ήταν να μπορεί να υπάρχει μια πρώτη κατάληξη των συζητήσεων, ενδεχόμενο που ακόμη είναι αβέβαιο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com