Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγει η «ψαλίδα» στα επιτόκια

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.





Αποτέλεσμα αυτού είναι πως παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στις καταθέσεις μειώνονται και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς, εντούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτά των χορηγήσεων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερά, ενώ για επιχειρηματικά δάνεια που υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ η τάση είναι σαφώς ανοδική.

Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για φθηνότερο κόστος χρήματος δεν φαίνεται να επαληθεύονται τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Από την πλευρά τους οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η διοχέτευση ρευστότητας με χαμηλότερα επιτόκια θα καθυστερήσει και αυτό διότι η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές είναι ανύπαρκτη και ο δανεισμός από τον ELA είναι πάρα πολύ ακριβός. Οι ελπίδες του επιχειρηματικού κόσμου μετατίθεται χρονικά στα μέσα του επόμενου χρόνου και όταν υλοποιηθεί το εγχείρημα των τραπεζών για έξοδο στις αγορές. Την κατάσταση πάντως επιδεινώνει και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, με αργό αλλά σταθερό τρόπο, μειώνονται οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου, μπορεί μεν να λειτουργεί αρνητικά για την πραγματική οικονομία, εντούτοις βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το τραπεζικό σύστημα. Η μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται έστω και οριακά η ρευστότητα, κάτι που δίνει περιορισμένη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων στις επιχειρήσεις. Αυτή η δυνατότητα για την ώρα εντοπίζεται σε ΜμΕ και για μικρά σχετικά ποσά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Σεπτέμβριο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο. Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,60 εκατοστιαίες μονάδες.

Το επιτόκιο για καταθέσεις έως ένα έτος (προθεσμιακές) παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,10%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 1,96%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 7,20%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 9,37%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 6,89% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ.

Αντίθετη είναι η τάση για δάνεια άνω των 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 6,49% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 44 μονάδες βάσης στο 5,93% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,93%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013, διαμορφώθηκε στο 5,56%, από 5,54% τον προηγούμενο μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com