Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Ανατροπή»... με 150 ταινίες

To μήνυμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και των 150 ταινιών που θα προβληθούν είναι η ανατροπή.




Ο διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έδωσε το στίγμα της φετινής διοργάνωσης, λέγοντας ότι σε καιρούς που ορίζονται από τις αντιξοότητες της κρίσης, η ανατροπή αποτελεί σήμερα διέξοδο.

«Το φεστιβάλ προχωρά με πυξίδα τον ανεξάρτητο κινηματογράφο που ανέκαθεν άνοιγε τον δρόμο για νέες εικόνες, αντιλήψεις και προσεγγίσεις, καθορίζοντας μελλοντικές τάσεις και πρακτικές», όπως είπε.

Ο Δ. Εϊπίδης απέδωσε εύσημα στη Θεσσαλονίκη που συντήρησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης μετά τη Βενετία και τις Κάννες, λέγοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χρόνους σαν και αυτούς που περνάει η Ελλάδα και με όλες τις σημερινές δυσκολίες.

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει την αυλαία του την Παρασκευή με την ταινία «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 14 ταινίες, πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, που αποτελούν επιλογές του Δημήτρη Εϊπίδη, ενώ πρόεδρος της πενταμελούς Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν. Στο διαγωνιστικό τμήμα την ελληνική συμμετοχή αποτελούν οι ταινίες «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη και «H αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

Οι δύο αυτές ταινίες, μαζί και με άλλες έξι ελληνικές ταινίες -τα πιο πρόσφατα δείγματα κινηματογραφικής παραγωγής- συνθέτουν τη φετινή εικόνα του ελληνικού τμήματος. Πάντως ο Δ. Εϊπίδης έπλεξε το εγκώμιο των νέων Ελλήνων δημιουργών, λέγοντας ότι το ελληνικό σινεμά, κατεξοχήν ανεξάρτητο στην καρδιά του, διαγράφει τα τελευταία χρόνια μια αξιοθαύμαστη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ και προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών και συμπαραγωγών.

«Αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο, τουλάχιστον για τη δική μου εμπειρία και δεν υπάρχει πλέον φεστιβάλ ανά την υφήλιο χωρίς να έχει ελληνική ταινία στο πρόγραμμά του και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα», είπε.

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης είναι το μικρότερο των τελευταίων χρόνων και δεν θα ξεπεράσει τα 1,8 εκατ. ευρώ.

Ομως βαθύ ρήγμα, όπως φαίνεται, έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Φεστιβάλ και της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Οι κόντρες που υπήρξαν σε προηγούμενες διοργανώσεις-με ανοιχτές καταγγελίες εκπροσώπων της ΠΕΚΚ ακόμη και στη διάρκεια τελετών-οδήγησαν τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) να μην ορίσει εκπρόσωπο της ΠΕΚΚ στην κριτική επιτροπή της FIPRESCI για το 54ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Ο Δ. Εϊπίδης διάβασε χτες και επιστολή του γενικού γραμματέα της FIPRESCI, ο οποίος αποδοκιμάζει συμπεριφορές μελών της ΠΕΚΚ, αναφέροντας ότι αποτελούν παραβίαση του κανονισμού της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com