Περίπου 17.000 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,175 δισ. ευρώ, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Μεταποίηση - Τουρισμός - Εμπόριο - Υπηρεσίες» μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει στο πρόγραμμα το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση (50), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε 9.406 πρόσθετα έργα να ενταχθούν.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, άμεσα στο πρόγραμμα εντάσσονται 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού 929.020.826,04 ευρώ και δημοσίας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθούν έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στις κατηγορίες των άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Πρόκειται για 9.406 έργα προϋπολογισμού 1.246.199.975,26 ευρώ και δημοσίας δαπάνης 624.495.306,54 ευρώ.
Υπερδέσμευση πόρων
Η δημόσια δαπάνη για το σύνολο των 16.911 επενδυτικών προτάσεων ανέρχεται σε 1.081.139.040,87 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των περίπου 455 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα. Η υπερδέσμευση πόρων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοχετευτεί στην αγορά το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων είναι οι δικαιούχοι να υποβάλουν στον ΕΦΕΠΑΕ ως την 28/2/2014 αίτηση επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστον με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, καθώς και η επαλήθευση από τον ΕΦΕΠΑΕ.
Η διαδικασία ένταξης των έργων αυτών θα ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2014.
«Κάναμε την υπερδέσμευση λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της ρευστότητας. Από τα σχέδια που υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό υλοποίησης», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι τα πρόσθετα κονδύλια δεσμεύονται προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα περίπου 455 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν όλα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο υπουργός με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
Το πρόγραμμα καλύπτει μέσω του ΕΣΠΑ ως και το 50% του κόστους του έργου, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, τις δράσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.λπ.
«Ειδικά στην Αττική υποβλήθηκαν 6.093 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 694.553.561 ευρώ με αιτούμενη επιχορήγηση 301.802.161 ευρώ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια συμμετέχει με 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του προγράμματος πανελλαδικά.
Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Επιστολή
Στους εγκεκριμένους επενδυτές πρόκειται να σταλεί αναλυτική επιστολή ενημέρωσης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (πέραν των ενισχύσεων του προγράμματος), όπως π.χ. η παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ για λήψη επενδυτικού δανείου, ή λήψη εγγυητικής επιστολής και η παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους. Η επιστολή θα παρέχει πρόσθετες πληροφορίες, όπως π.χ. τη διαδικασία-ροή που ακολουθεί η επιχείρηση προκειμένου να χρησιμοποιήσει χρηματοδότηση ή εγγύηση από τις δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
Για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων σχετικά με το αν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στοιχεία θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr, με πληροφορίες για την επιλογή ή της επενδυτικής πρότασης, τη βαθμολογία που έλαβαν όσοι εγκρίθηκαν, καθώς και στοιχεία του οικονομικού αντικειμένου της πρότασης.
Η δαπάνη
Η δημόσια δαπάνη για το σύνολο των 16.911 επενδυτικών προτάσεων ανέρχεται σε 1.081.139.040,87 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των περίπου 455 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα.
Ο στόχος
Η υπερδέσμευση πόρων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοχετευτεί στην αγορά το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τράπεζες
Οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τραπεζικά δάνεια, που στηρίζονται από εργαλεία του ΕΣΠΑ για για να καλύψουν την ίδια συμμετοχή. Πρόκειται για:
Τραπεζικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο μέσω των δράσεων του ΤΕΠΙΧ Επιχειρηματική Επανεκκίνηση και Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα.
Εγγύηση του ΕΤΕΑΝ με επιδοτούμενη προμήθεια εγγυοδοσίας για επενδυτικό δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του εγκεκριμένου έργου. Μέσω του ΤΕΠΙΧ, δίνεται εγγύηση της ΕΤΕΑΝ με επιδοτούμενη προμήθεια εγγυοδοσίας για βραχυπρόθεσμο δάνειο κατ' ανώτατο ισόποσο της επιχορήγησης.
Τραπεζικά δάνεια με την υποστήριξη του Jeremie και της ΕΤΕπ. Πρόκειται για δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου.
Πρόγραμμα εγγύησης της ΕΤΕΑΝ για έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Οι τράπεζες που συνεργάζονται με τα προγράμματα αυτά είναι η Alpha, η Εθνική, η Eurobank, η Νea Proton, η Πειραιώς, η Αττικής, η Probank και οι συνεταιριστικές Παγκρήτια, Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσας, Χανίων, Θεσσαλίας, Ευβοίας και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου