Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, θα πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, που είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.
Πέρυσι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, φέτος όλοι προεξοφλούν την έξοδο της χώρας από την κρίση, είπε.
Η χώρα αφήνει πίσω οριστικά το χθες. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, η οικονομία της γίνεται ανταγωνιστική και η ρευστότητα επιστρέφει στην αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Φέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες, αναγνώρισε ο Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα, καθώς θα ζητηθούν λίγα από πολλούς, ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα- εφόσον δούμε πόσο είναι- θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, ένστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Δήλωσε πως ο στόχος του είναι ο ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις με συντελεστή 15%. Επέμεινε στο ότι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ
Στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί με πρωτογενές πλεόνασμα και με την οικονομία "να ανεβάζει στροφές", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας ότι με την επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και πως θα υπάρξει δυνατότητα να αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι αδικίες.
"Πιάνουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, πάμε καλύτερα από το στόχο, δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Άλλωστε μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας" υπογράμμισε, ενώ τόνισε άλλο σημείο τόνισε πως "η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλεόν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά επειγόντως ανάκαμψη και ανάπτυξη".
Όπως είπε o κος Σαμαράς, το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει σε ελάφρυνση αδικιών. "Θα το κάνουμε από τις αρχές του 2014" τόνισε και χαρακτήρισε ως ύψιστη προτεραιότητα να δοθεί "ανακούφιση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους", ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Τόνισε, πάντως, πως οι όποιες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. "Εξαιτίας αυτής της επιτυχίας ελπίζουμε να δώσουμε αυτή την πρώτη ανακούφιση, πάντα κατά τα συμφωνημένα. Θα δούμε πόσο και θα δούμε σε ποιους" είπε.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αντιστρέφεται η τάση της οικονομίας. Ήδη -είπε- η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από όσο την υπολόγιζαν, έχει καταγραφεί επιβράδυνση ανεργίας, ο τουρισμός σημειώνει εφέτος άνοδο-ρεκόρ, ενώ τόνισε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμπορικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η οικονομία της μετά από 6 χρόνια ύφεσης ξαναγίνεται ανταγωνιστική και μαζί γυρίζει σελίδα και η ΔΕΘ και γίνεται το πρόσωπο αυτού του αναπτυξιακού δρόμου. "Η μάχη για την εξωστρέφεια αρχίζει από εδώ και πρέπει από εδώ να κερδηθεί" τόνισε.
"Αφήνουμε πίσω το χθες οριστικά" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε πως πλέον "όλoι oι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
Σημείωσε πως "σήμερα η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας μέσα σε μια ασταθή περιοχή" και πως "μπορεί με άλλες χώρες όπως Κύπρος και Ισραήλ να αποτελέσουν έναν άξονα σταθερότητας και σταθεροποίησης". "Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό αν είχαμε γίνει ένα κράτος παρίας, μια χώρα απομονωμένη;" ρώτησε.
"Αποτρέψαμε έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη και σήμερα είναι υπολογίσιμη δύναμη και στο μέλλον θα γίνει ακόμη πιο υπολογίσιμη" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι θα αρχίσει να επιστρέφει η ρευστότητα, μίλησε για την επιστοφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και για την εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, στην εξυγίανση του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, στις μαϊμού συντάξεις.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην αναγγελία του έργου για τον αγωγό ΤAP, κάνοντας λόγο για έναν "καλό οιωνό ανάκαμψης" και για "ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα".
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε πως "η συζήτηση περί βιωσιμότητας γίνεται μεταξύ δανειστών και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο εφόσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει". Ζήτησε, όμως, "αυτή η συζήτηση να τελειώσει το ταχύτερο γατί αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για επενδύσεις".
Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται σαν «προφήτης της καταστροφής, αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και επικαλείται ψεύτικα. «Δεν βλέπω την ανεργία, δεν νιώθω τον πόνο;», είπε. «Ακριβώς αυτό είναι που πολεμώ, ανεργία λέγεται, φτώχεια λέγεται, ανασφάλεια».
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, «ανυπόφορο λαϊκισμό» και σημείωσε: «Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα».
Καταφέρθηκε, επίσης εναντίον των «δύο άκρων», λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η προκοπή του τόπου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψέματα» όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν είκοσι ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ της κρίσης επίπεδα και σημείωσε πως υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα γίνει γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά θετικοί παράγοντες που μπορεί να επισπεύσουν αυτή την εξέλιξη
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου