Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Στο διαδίκτυο θα «κρεμάνε» τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών με χρέη στο δημόσιο

Απλήρωτους φόρους ύψους 588 εκατ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο με αποτέλεσμα τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους να ανέλθουν σε 5,378 δισ. ευρώ.




Την ίδια ώρα ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνούν» να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν στο Δημόσιο τον φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και να ενισχύσει τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδιάζει να αναρτά στο διαδίκτυο τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν προχωρούν στην ρύθμισή τους. Το «σχέδιο διαπόμπευσης» αποσκοπεί να θέσει «εκτός αγοράς» επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν είναι φορολογικά συνεπείς και εξετάζεται να συνοδευτεί από μη αναγνώριση των τιμολογίων που θα εκδίδουν αυτές οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προμηθευτούν προϊόντα ή λάβουν υπηρεσίες από τους διαπομπευμένους αυτούς φορολογουμένους θα χάνουν δικαιώματα εκπτώσεων του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που θα λάβουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 58,969 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υπερβεί πλέον κατά πολύ τα 60 δισ. ευρώ. Και ενώ τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει την ταυτόχρονη επιβολή των τελών κυκλοφορίας του 2014 και του φόρου πολυτελείας του 2013 σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, μέσω της αποστολής ενιαίων ειδοποιητηρίων. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, μαζί με το 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, και τα 140 εκατομμύρια ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο φόρος πολυτελείας στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει ως το τέλος Νοεμβρίου την προθεσμία για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2012. Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών θα γίνεται και πάλι ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε υπόχρεου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com