Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεκόρ προσλήψεων με μερική απασχόληση

Θετικό ισοζύγιο με 49.000 περισσότερες θέσεις μισθωτής εργασίας -κυρίως μερικής απασχόλησης- σε σχέση με τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις εργαζομένων καταγράφει το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος «Εργάνη» αυτό τον μήνα.







Τη θεαματική αύξηση των προσλήψεων (η υψηλότερη που έχει «μετρηθεί» για τον μήνα Σεπτέμβριο) αποκάλυψε πριν από τη λήξη του μήνα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας ότι «λόγω του υψηλού προστίμου που ανακοινώθηκε και ισχύει από τις 15 Σεπτεμβρίου ότι θα επιβάλλεται για τη μαύρη εργασία, δηλώθηκαν 49.000 εργαζόμενοι». Και αυτό έναντι μόλις 2.384 θέσεων που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012 και αλλεπάλληλων αρνητικών επιδόσεων από το 2004 και μετά (έως και -15.800 θέσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», πάνω από το 50% των θέσεων αυτών είναι με καθεστώς μερικής απασχόλησης -και αντίστοιχα χαμηλότερο μισθό από τα κατώτατα νομοθετημένα όρια- προς αποφυγή του προστίμου των... 9.197 ευρώ - 10.550 ευρώ που επιβάλλεται ανά άτομο, αν οι επιθεωρητές εργασίας εντοπίσουν αδήλωτο (μη καταχωρημένο στις καταστάσεις προσωπικού) εργαζόμενο ηλικίας κάτω των 25 ή άνω των 25 ετών, αντίστοιχα (χωριστό πρόστιμο 500 ευρώ επιβάλλεται από τους ελεγκτές του ΙΚΑ αν είναι και ανασφάλιστος και επιπλέον 5.000 ευρώ αν ο εργαζόμενος είναι παράνομα απασχολούμενος αλλοδαπός).

Ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς και επίμονοι καθώς «τα Ταμεία αιμορραγούν από την αδήλωτη εργασία και οι συντάξεις κρέμονται από αυτό». Πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα από το «κυνήγι» της μαύρης εργασίας θα έχει το υπουργείο τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε ο Γιάννης Βρούτσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com