Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Προς παράταση και οι συγκεντρωτικές

Μετά το χάος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε9, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει τις προθεσμίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών της χρήσης 2012 που λήγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.





Οι προθεσμίες ενδέχεται να παραταθούν για τουλάχιστον μια έως δυο εβδομάδες, αφού στόχος του υπουργείου είναι να μη φορτωθεί επιπλέον το Taxisnet, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα θα εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9.

Από το επόμενο έτος, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τις συναλλαγές τους στην εφορία.

Φέτος, υπόχρεοι σε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών ? προμηθευτών είναι:

Οι επιτηδευματίες.
Το Δημόσιο, κάθε άλλο νομικό πρόσωπο μη επιτηδευματίας κ.λπ.
Οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου μεριδολογίου γιατρών.
Οι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίου αποθήκευσης.
Οι υπόχρεοι σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Όσοι εντοπιστούν, μετά από ηλεκτρονική διασταύρωση με τις δηλώσεις που υπέβαλαν πελάτες ή προμηθευτές τους, ότι δεν υπέβαλαν δήλωση ή την υπέβαλαν με ανακριβή στοιχεία, απειλούνται σε «τσουχτερά» πρόστιμα.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις καταγράφονται οι αγορές αγαθών και η λήψη υπηρεσιών, χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και άλλα δικαιώματα. Στις καταστάσεις αυτές δεν δηλώνονται:

Συναλλαγές, εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου (τιμολογίου κ.λπ.) που έχει εκδοθεί γι' αυτές δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Οι λιανικές πωλήσεις ακόμη και εάν έχει εκδοθεί τιμολόγιο προς ιδιώτη.
Το ηλεκτρικό ρεύμα (ΔΕΗ), νερό (ΕΥΔΑΠ και λοιποί δημοσίου χαρακτήρα φορείς), τηλεπικοινωνίες (μόνο ΟΤΕ), ταχυδρομικά τέλη (ΕΛ.ΤΑ.).
Φορτωτικές ΟΣΕ.
Αποδείξεις ΚΤΕΛ.
Συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά - επαγγελματικές οργανώσεις.
Κοινόχρηστες δαπάνες.
Ενοίκια ακινήτων.
Πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων.
Διόδια.
Έξοδα κίνησης προσωπικού και εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
Τιμολόγια αγοράς αγαθών από μη υπόχρεους σε έκδοση στοιχείων (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) καθώς και τα τιμολόγια που εκδόθηκαν προς πρόσωπα που αρνήθηκαν να εκδώσουν τιμολόγιο ή εξέδωσαν τιμολόγιο με ανακριβές περιεχόμενο.
Αποδείξεις πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων.

Ποσά για τους τόκους καταθέσεων ή δανείων που χορηγούν, αλλά και για μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις που χορηγούν, με την εξαίρεση των προμηθειών που καταβάλλουν στις τράπεζες λόγω πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών σε κατόχους - χρήστες πιστωτικών καρτών.

Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας, καθώς και αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δεν ασκούν δραστηριότητα εντός της χώρας.

Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου ως εξής:

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1,2,3.
Μέχρι 3 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4,5,6.
Μέχρι 7 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7,8,9.
Μέχρι 10 Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0.

Διορθώσεις στο Ε9
Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του 2013 ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δηλώσουν αλλαγές που επήλθαν το 2012 ή λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, θα έχουν οι φορολογούμενοι, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, πιθανότατα την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com