Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«Βέτο» Βρούτση στην επιβολή εισφοράς υπέρ ΟΑΕΕ

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορεί να επιβληθεί καμία νέα φορολογία στις επιχειρήσεις», θέτοντας «βέτο» στην (προβλεπόμενη σε μνημονιακό νόμο) επιβολή εισφοράς επί του τζίρου ή των κερδών των επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ που είχε «παγώσει» και αναμένεται να επαναφέρει η τρόικα στη σημερινή συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου.






Το χρηματοδοτικό κενό από τη μη επιβολή της εισφοράς είναι 450 εκατ. ευρώ το 2014 και θα πρέπει να «καλυφθεί» με άλλα μέτρα «ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος». Στην ατζέντα, σήμερα είναι άλλες επτά «κλειδωμένες» αλλαγές:

1. Εφαρμογή, από την 1/1/2014, νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ με συντελεστή βιωσιμότητας και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

2. Δημιουργία ατομικών λογαριασμών στις επικουρικές.

3. Μείωση από 1/1/2014 στα επίπεδα του IKA των υψηλότερων έως και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών στις πρώην ΔEKO και στις τράπεζες.

4. Μείωση από την 1/1/2014 των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3 ποσοστιαίο μονάδα με «αντίβαρο» τον περιορισμό των αδήλωτων και ανασφάλιστων, κάτι που προσωρινά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται υπό την απειλή των νέων υψηλών προστίμων (56.000 νέες θέσεις εργασίας κατέγραψε τον Σεπτέμβριο η «Εργάνη», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γ. Βρούτσης στον Γ. Στουρνάρα).

5. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων με κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» του εκάστοτε υπουργού στα αιτήματα επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης να απολύσουν πάνω από το 5% (ή 30 εργαζόμενους) τον μήνα αν έχουν προσωπικό άνω των 150 εργαζομένων.

6. Διεκδίκηση -ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα- των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.

7. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και περιορισμός εμποδίων - δεσμεύσεων των επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com