Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Συναρμολογούμενα κινητά που αντέχουν μια ζωή

Φανταστείτε ένα συναρμολογούμενο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη και όποτε υπάρχει κάποια βλάβη ο κάτοχός του θα μπορεί εύκολα να αλλάξει το χαλασμένο κομμάτι με ένα καινούργιο επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της συσκευής.






Εάν η ιδέα φαίνεται μακρινή, δεν είναι και τόσο. Εμπνευστής της είναι ο Ολλανδός σχεδιαστής Ντέιβ Χάκερς και το όνομα του σχεδίου είναι Phonebloks.

Στόχος του πρότζεκτ είναι να μειωθούν κατακόρυφα τα εκατομμύρια ηλεκτρονικά «σκουπίδια» που παράγονται ετησίως από τα παλιά χρησιμοποιημένα κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, το Phonebloks «υπόσχεται» να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναβαθμίζουν τις συσκευές τους, προσθέτοντας κομμάτια, όπως μνήμη, μπαταρία, κάμερα με μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλύτερη ανάλυση, πιο εξελιγμένο επεξεργαστή κτλ.

«Δεν μου αρέσει η κατεύθυνση που παίρνει στις μέρες μας η τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας» λέει ο Χάκερς στο δίκτυο CNN. «Τα κινητά τηλέφωνα γίνονται όλο και πιο αναλώσιμα. Η διάρκεια ζωής τους μειώνεται με συνέπεια να αυξάνονται τα ηλεκτρονικά σκουπίδια» εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, ετησίως παράγονται 20 με 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών. Έως τώρα ο Χάκερς δεν έχει αναζητήσει χρηματοδότηση ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» η ιδέα του. Ωστόσο, το βίντεο που έχει αναρτήσει στο YouTube έχει πάνω από 12 εκατομμύρια προβολές ενώ έχει κοινοποιηθεί από χρήστες στα κοινωνικά δίχτυα σχεδόν 700.000 φορές γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς «οικολογικές» συσκευές κινητής τηλεφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com