Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο με τη νέα ΚΑΠ

Χρηματοδοτική ανάσα 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο για την Ελλάδα διασφαλίζει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-20.






Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στο τραπέζι τέθηκε και η ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών ΠΟΠ προϊόντων στις συμφωνίες με τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η φέτα.

Η ελληνική πλευρά αντιπροσωπεύθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, ο οποίος συνοδευόταν από το γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Δημήτρη Μελά. Η Ελλάδα διασφάλισε περίπου 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο, στο πλαίσιο των οικονομικών ανακατατάξεων που επιβάλλει η είσοδος των νέων χωρών στα κονδύλια της νέας ΚΑΠ, για την επταετία 2014-2020. Εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ισόποσο με της προηγούμενης περιόδου, για ορεινές μειονεκτικές περιοχές και μικρά νησιά του Αιγαίου.

Με αφορμή το θέμα της φέτας, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές, από τους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε., οι κατοχυρωμένες γεωγραφικές ενδείξεις. Για τη φέτα τονίστηκε πως είναι εμβληματικό προϊόν ταυτισμένο στην παγκόσμια αγορά με την Ελλάδα και η Ε.Ε. πρέπει να σεβαστεί τον εαυτό της, διότι δημιουργεί κακό προηγούμενο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά το βαμβάκι και τις διαπραγματεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη η στήριξη, αφού η ευρωπαϊκή παραγωγή αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας αγοράς. Ζητήθηκε μάλιστα ν' ανακηρυχθεί το 2015 «ευρωπαϊκό έτος για την υποστήριξη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών» από την Ε.Ε., ενώ οκτώ υπουργοί Γεωργίας, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας, στο περιθώριο του Συμβουλίου με κοινή δήλωσή τους τόνισαν την ανάγκη στήριξης της καλλιέργειας καπνού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com