Τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων της τρόικας, αναμένεται να θέσει, μέσω ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός.
Στο Μαξίμου, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις απαιτήσεις των δανειστών, με αφορμή και τις τελευταίες συστάσεις της για την αμυντική βιομηχανία, και -κυρίως- για τον τρόπο που αυτές διατυπώνονται, εν είδει τελεσιγράφου. Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η ομιλία του εκεί, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να καταστεί σαφές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με σχέδιο και πειστικά επιχειρήματα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, αλλά όχι με διάθεση υποχώρησης σε οποιαδήποτε απαίτηση τεθεί εκ μέρους της τρόικας. Άλλωστε η χρονική συγκυρία είναι τέτοια, που -όπως εκτιμάται- αν δεν τεθούν εγκαίρως τα όρια από την ελληνική πλευρά, τότε οι πιέσεις μετά τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών, μπορεί να ενταθούν πολύ περισσότερο. Γι' αυτό τον λόγο μάλιστα, οι συσκέψεις στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι συνεχείς, προκειμένου η ελληνική επιχειρηματολογία να μην έχει κενά. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η τελική θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, θα οριστικοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς. Βασική θέση πάντως παραμένει πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν πρέπει να κλείσει και η εκκαθάριση να γίνει εν λειτουργία.
Το θέμα της διαπραγμάτευσης ωστόσο, που αναμένεται να θέσει μέσα από την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, δεν θα περιοριστεί μόνο στο πεδίο των «κόκκινων γραμμών», αλλά και στις δυνατότητες που θα δώσει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για την υιοθέτηση ενός κοινωνικούς πακέτου ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επαναλάβει ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, πάντα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων.
Δράσεις
Εξάλλου ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε όσες δράσεις έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων που βάλλονται περισσότερο από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ήδη έχουν συγκεντρωθεί από τα υπουργεία, στοιχεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η ομιλία του πρωθυπουργού να έχει απολογιστικό χαρακτήρα, συνοδευόμενη και από «θετικές ειδήσεις». Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται πως η παρουσία του κ. Σαμαρά στην ΔΕΘ, αν και ολιγόωρη μπορεί να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία και αποφασιστικότητας ενόψει της «μεγάλης διαπραγμάτευσης» για την οποία ήδη έχει μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η κυβερνητική στρατηγική πάντως, πριν καν «ξεδιπλωθεί» έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «λεονταρισμούς».
Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου «όταν ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του ακολουθούν ως στρατηγική επιλογή την απόλυτη υποταγή απέναντι στην τρόικα, όταν δέχονται ότι η τρόικα θα αποφασίζει για μαζικές απολύσεις, ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για το εάν θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, το να παριστάνει η κυβέρνηση ότι αντιστέκεται δεν είναι παρά λεονταρισμός για εσωτερική κατανάλωση».
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου