Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

«Αγγιξαν» τα 5 δισ. ευρώ τα χρέη των ξενοδοχείων το 2012

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντίθεση με την «άνοιξη» που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός είναι υπερχρεωμένες και έχουν συσσωρεύσει ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.





Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών ICAP, σε δείγμα 737 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το 2012, οι ζημίες προ φόρων διευρύνθηκαν σε 275,8 εκατ. ευρώ από ζημίες 259,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις πλησίασαν τα 5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός τους τζίρος έπεσε στα 1,84 δισ. ευρώ από 1,96 δισ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας κάμψη 6,12%.

Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου όλες ανεξαιρέτως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έριξαν δραστικά τις τιμές τους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και να «απαντήσουν» στις αλλεπάλληλες προσφορές των ανταγωνιστών από τις γειτονικές χώρες.

Η τακτική των χαμηλών τιμών λειτούργησε και ως «άμυνα» απέναντι στη δυσφήμιση που υπέστη η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ανησύχησαν τους ξένους. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεγάλοι tour operators (πράκτορες) του εξωτερικού, μέσω των οποίων διακινείται ο κύριος όγκος των αλλοδαπών τουριστών στην χώρα, οι οποίοι ενέτειναν τις πιέσεις τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους, που λόγω οικονομικής στενότητας δεν είχαν τα περιθώρια να διαπραγματευθούν πιο σκληρά. Αυτό αφορά όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής τους, καθώς πρώτα απ' όλα επιδιώκουν να ανεβάσουν την πληρότητά τους κατά τους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν.

Διευθέτηση δανείων
Με μελανά χρώματα, όμως, περιγράφεται η προοπτική και το μέλλον του κλάδου. Άνθρωποι του χώρου προβλέπουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα και στέκονται στην ανάγκη η κυβέρνηση να τους στηρίξει έμπρακτα, αρχής γενομένης από την αλλαγή στάσης του τραπεζικού συστήματος. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ανέφερε πρόσφατα πως μόνο ο τουρισμός μπορεί να κάνει την ουσιαστική διαφορά στην πρωτεύουσα, τονώνοντας το εμπόριο, την εστίαση και γενικά την κατανάλωση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι τράπεζες.

Ζήτησε, μάλιστα, οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία ως βιώσιμες επιχειρήσεις με μακροχρόνια προοπτική καθώς δεν αντέχουν να πληρώνουν άλλο επιτόκια 8%-9% και 10%, ιδίως όταν προσπαθούν να αποσβέσουν τις επενδύσεις/ανακαινίσεις που έκαναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πιστεύοντας πως η Αθήνα θα ακολουθήσει, με αναβαθμισμένο πρόσωπο και εξειδικευμένες υποδομές, πορεία ανόδου και όχι καθόδου. Ανάλογη έκκληση για βελτίωση των όρων χρηματοδότησης έχει απευθύνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ροή χρήματος προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όχι με υψηλά επιτόκια. Παράλληλα, ζήτησε να επιμηκυνθεί, έως και να διπλασιαστεί, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια.

Επιμήκυνση περιόδου
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι ακόμη περισσότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, το οποίο φιλοδοξεί να ενθαρρύνει επενδυτικές δραστηριότητες και να ενισχύσει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο θαλάσσιος, ο γαστρονομικός, ο περιπατητικός, ο αγροτουρισμός κ.α. Μάλιστα, τα τέλη Ιουλίου ψηφίσθηκε στη Βουλή ο νέος τουριστικό νόμος, που σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη επιλύει μια σειρά θεμάτων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που φρέναραν τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών υποδομών της χώρας και η προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους ξένους επισκέπτες.

ΖΗΜΙΕΣ ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ
Στο «κόκκινο» και τα μεγάλα ξενοδοχεία

Στον «αστερισμό» των ζημιών και των υψηλών χρεών βρίσκονται και γνωστά ονόματα του ξενοδοχειακού κλάδου με πολυτελείς μονάδες. Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ICAP, η αλυσίδα «Μήτσης» έκλεισε την περσινή χρονιά με ζημίες προ φόρων 4,2 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 90 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία «Λούης» με ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 55,7 εκατ. ευρώ, ενώ το «Χανδρής» με ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 77,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, το «Πόρτο Καρράς» παρουσίασε ζημίες 35,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 130,7 εκατ. ευρώ, η ΛΑΜΨΑ, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το ιστορικό «Μεγάλη Βρετανία», είχε ζημίες 8,8 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 52,1 εκατ. ευρώ, ενώ το «Ελούντα» έκλεισε το 2012 με ζημίες 3,6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 74,8 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com