Μάχη σε δύο μέτωπα δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Για την ακρίβεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να μη μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές πώλησης, με το πρόσχημα των ήδη διαμορφωμένων χαμηλών τιμών στην αγορά λόγω της κρίσης. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται η θέσπιση “λουκέτων” - εξπρές σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης λίγες ώρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους “κανόνες λειτουργίας της αγοράς” δέχεται πιέσεις από τους μικρομεσαίους εμπόρους για τη θέσπιση διατάξεων που θα περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο και μέχρι τότε το “παζάρι” για τις τροποποιήσεις παίρνει φωτιά...
Και τα δύο θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη.
ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 13% ο πρωθυπουργός στη διάρκεια σύσκεψης με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και τον υπουργό Ανάπτυξης, τόνισε την σημασία και την αναγκαιότητα ώστε οι επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές.
“Πρόεδρε”, φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στον κ. Κορκίδη, “με νοιάζει να περάσετε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων. Έδωσα μάχη για να κερδίσω το αίτημα των εμπόρων και πρέπει κι εσείς με τη σειρά σας να κατεβάσετε τις τιμές. Όλοι μας έχουμε να κερδίσουμε από την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου”.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε, εξάλλου, τον πρωθυπουργό και για τα αποτελέσματα της προχθεσινής ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της εστίασης και του τουρισμού αλλά και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Θεοχάρης αποδέχτηκε την πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) για τη θέσπιση αυστηρών ποινών σε βάρος όσων δεν εκδίδουν φορολογικές αποδείξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης “η φορολογική διοίκηση λοιπόν θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε η αυτοσυμμόρφωση την οποία έχουν δεσμευτεί οι φορείς, να συμπληρωθεί από μέτρα αυστηροποίησης όπως του άμεσου κλεισίματος ή όποια άλλα μέτρα θα μπορέσουμε για να αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες. Ακόμη θα ενταθούν και οι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα”. Πέραν όμως των αυστηρών ποινών το υπουργείο Οικονομικών μελετά και το ενδεχόμενο χορήγησης κινήτρων: “Επίσης θα εξετάσουμε εάν υπάρχουν κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να «εμφανιστεί» αυτός ο τζίρος ο οποίος είναι αφανής και να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα των επιχειρήσεων”.
Επιπλέον το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού αναμένεται να εφαρμόσουν το γαλλικό μοντέλο για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που είχαν αναλάβει το 2009 η τότε κυβέρνηση Σαρκοζί με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών εστίασης και καφέ όταν έπεσε ο ΦΠΑ στο 5,5% από 19,6%. Είχαν υπογράψει συμφωνία για μειώσεις τιμών κατά 11,8% σε πολλά είδη των μενού των επιχειρήσεων. Επιπλέον στις επιχειρήσεις που έριχναν τις τιμές δίνονταν κι ένα αυτοκόλλητο σηματάκι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να διακρίνουν τα εστιατόρια και τα καφέ που πέρασαν τη διαφορά του ΦΠΑ.
Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί και στην ελληνική αγορά, με τις λεπτομέρειές του να εξειδικεύονται μέσα στην εβδομάδα.
Κυριακές
Αλλαγές πάνω στις αλλαγές, ακόμη και την τελευταία στιγμή γίνονται στο πολυθρύλητο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους “κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών”.
Έτσι, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο επίμαχο άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές η προθεσμία των δύο μηνών μετά την ψήφιση του νόμου, κατά την οποία οι αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να ορίσουν τις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά των περιοχών τους, αυξήθηκε στους τρεις μήνες. Έγινε “νομοτεχνική βελτίωση”, ενώ στο ίδιο άρθρο προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία ο αντιπεριφερειάρχης από τον Ιανουάριο του 2015 και κάθε χρόνο, τον ίδιο μήνα, θα μπορεί να αναθεωρεί την απόφασή του. Επίσης καθορίστηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που θα είναι 11 το πρωί με 8 το βράδυ.
Χθες λοιπόν, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ενώπιον του πρωθυπουργού ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη τρεις αλλαγές στο άρθρο 16, σε μία απόπειρα να περιορίσει τον αριθμό των Κυριακών.
Για την ακρίβεια ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης μετά την πάροδο των τριών μηνών να απαντά θετικά ή αρνητικά στο υπουργείο Ανάπτυξης και να μην ισχύει η άπρακτη προθεσμία που θα ερμηνεύεται ως ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Η δεύτερη αλλαγή που θέλει η ΕΣΕΕ είναι ο αντιπεριφερειάρχης να αποφασίζει όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών στην περιοχή του αλλά και για συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα της περιφέρειάς του. Αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης το βλέπει θετικά, λένε οι πληροφορίες.
Η τρίτη αλλαγή που ζήτησε ο κ. Κορκίδης είναι στις τουριστικές περιοχές να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές και μετά τις εννιά το βράδυ.
Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης ζήτησε για τους δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να μην αποφασίζουν οι δήμαρχοι αλλά οι αντιπεριφερειάρχες. Κάτι το οποίο επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά.
Εξάλλου, το επιστημονικό συμβούλιο της βουλής εκφράζει τις ενστάσεις του για την νομοτεχνική αρτιότητα του συγκεκριμένου άρθρου: «Ο τρόπος κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίες τις Κυριακές χρήζει πληρέστερης και επαρκέστερης αιτιολόγησης» και ότι «δεν είναι κατανοητό το «σχήμα» που προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για το πώς θα καθορίζονται οι Κυριακές κατά τις οποίες θα μένουν ανοικτά τα καταστήματα συνολικής επιφάνειας μέχρι 250 τ.μ». Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «δημιουργεί άνιση μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων» για τα εμπορικά καταστήματα αφού είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες περιφέρειες τα καταστήματα επιφάνειας μέχρι 250 τ.μ. να είναι ανοικτά περισσότερες Κυριακές και σε άλλα λιγότερες. «Εφόσον, όμως, η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική πρέπει να ισχύει για όλες τις Περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών λειτουργίας τους» σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο. Το ίδιο εγείρει ζήτημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των καταστημάτων επιφάνειας κάτω των 250 τ.μ (πλήρης απελευθέρωσης) και των υπολοίπων (προτείνεται να είναι ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο). «Διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης και παραπέμπουν σε σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού υπό συνθήκες ισότητας σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 άρθρα του Συντάγματος (4 και 5).
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου