«Δεν μπορεί να δανείζονται οι επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου με υψηλά επιτόκια και του Βορρά με ιστορικά χαμηλότερα, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο «Νέα Ευρώπη Τώρα»
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Οικονομικών, σταχυολογώντας της αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης είπε:
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η κρίση οφείλεται τόσο στην αλόγιστη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους ορισμένων κρατών-μελών, αλλά κυρίως σε λανθασμένες επιλογές σημαντικού μέρους του τραπεζικού συστήματος, που σχετίζεται με πολύ υψηλή μόχλευση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δανεισμό τους».
«Σήμερα στην Ευρωζώνη βιώνουμε μια κατάσταση, που χωρίς να δικαιολογείται ικανοποιητικά από τα οικονομικά θεμελιώδη (δικαιολογείται ίσως από μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης) μεταφέρονται κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά, με αποτέλεσμα, στον μεν ευρωπαϊκό Νότο τα επιτόκια να είναι πολύ υψηλά- δείτε πόσο δανείζονται σήμερα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και δη οι μικρομεσαίες- στο δε ευρωπαϊκό Βορρά τα επιτόκια να είναι ιστορικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οδηγεί τον Ευρωπαϊκό Νότο σε πιστωτική ασφυξία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε:
«Η εμβάθυνση της κρίσης καθιστά σαφές ότι οι λύσεις, που δοκιμάστηκαν μέχρι τώρα, έχουν πετύχει, μόνο εν μέρει, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ήδη, αρκετοί έγκυροι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».
«Πρέπει, στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει από το στάδιο της παρατεταμένης εφηβείας, κατά το οποίο, έδινε έμφαση στη νομισματική της διάσταση, στην ενηλικίωσή της, που προϋποθέτει την περαιτέρω ενοποίηση των οικονομικών και δημοσιονομικών θεσμών και εργαλείων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
«Η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει τα απαραίτητα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα εξασφαλίσουν προοπτική σε όλο αυτόν τον κόσμο, που σήμερα αντιδρά, διαμαρτύρεται και διαδηλώνει. Θα πρέπει να συνδυάσουμε, δηλαδή, τη δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτοβουλίες ανάπτυξης», υπογράμμισε. «Σε αντίθετη περίπτωση, η δημοσιονομική προσαρμογή καταλήγει απλώς σε λιτότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε 'αποκλεισμό' μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στην ομιλία του: «Με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν συμβάλλει απλά στη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά αποδεικνύει την προσήλωσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το κοινό μας όραμα.
Η εκτέλεση αυτού του προγράμματος δεν είναι εύκολη. Προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλες και συχνά επώδυνες ανατροπές στη ζωή των πολιτών, οι οποίοι, μετά την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ, είχαν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αναβαθμίζεται σημαντικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα «επιτεύγματα», όπως είπε, της Ελλάδας και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, ενώ τόνισε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει διαρθρωτικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης ίσο με 2% του ΑΕΠ, δηλαδή το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Μαζί με την κυρία Γιαννάκου, κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. Φρανκ Ενγκελ.
Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου