Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» επανήλθε και όχι μόνο μονιμοποιήθηκε, αλλά η εφαρμογή του θα γίνει με αναδρομική ισχύ για τη χρήση του 2012. Από τον φόρο πολυτελείας το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα 136 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, σε πισίνες και σε αεροσκάφη.
Πρόκειται για έναν φόρο που το 2011 είχε έκτακτη μορφή, αλλά πλέον γίνεται μόνιμος. Είναι χαρακτηριστικό πως ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλου κυβισμού οι οποίοι εντός του 2013 πούλησαν τα αυτοκίνητά τους θα κληθούν να πληρώσουν φόρο πολυτελείας. Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνα που πούλησαν το σπίτι τους φέτος.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτήν την περίοδο και θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εντός του Αυγούστου.
Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν ο φόρος πολυτελείας θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής:
Με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά. Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών. Ο φόρος αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης στις πισίνες, εξωτερικές και εσωτερικές. Με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.
Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, τον Δεκέμβριο του επόμενου χρόνου με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν ποιες αποδείξεις θα υπολογίζονται ώστε να προκύψει έκπτωση είτε από τον ΦΠΑ που παρακρατήθηκε είτε από τον φόρο που αναλογεί στον κάθε φορολογούμενο.
«Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τον Δεκέμβριο κάθε έτους με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2014 θα ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών οι κατηγορίες αποδείξεων που θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση, σε ειδικό πεδίο ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ ή του φόρου που αναλογεί να επιστρέφεται στον φορολογούμενο που τις υποβάλλει» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες.
Αποδείξεις
Εκπτώσεις προβλέπει δε το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τη συλλογή αποδείξεωνπου θα ισχύσει από το 2014.
Κατά πληροφορίες, οι αποδείξεις αυτές θα αφορούν παρεχόμενες υπηρεσίες από επαγγελματικές ομάδες με χαμηλό δείκτη φορολογικής συμμόρφωσης.
Για παράδειγμα, αναφέρονται αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, μηχανικούς, συντηρητές κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης αποδείξεις από καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.
Βέβαια, οι φορολογούμενοι δεν θα γνωρίζουν μέχρι τον Δεκέμβριο ποιες αποδείξεις θα «βγάζουν» έκπτωση φόρου και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις συλλέγουν όλες.
Επίσης, κάθε χρονιά μπορεί να αλλάζουν οι κατηγορίες των αποδείξεων από τις οποίες προκύπτει η έκπτωση. Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως οι επαγγελματικές ομάδες θα εναλλάσσονται και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα ομαδοποιούνται και θα αξιοποιούνται για την καλύτερη στόχευση των ελέγχων των ομάδων αυτών και για την ανάπτυξη βάσης αντικειμενικού προσδιορισμού ελάχιστου εισοδήματος.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων για το «χτίσιμο ή τη διατήρηση του αφορολόγητου» για τα εισοδήματα του 2013 τα οποία μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δηλώσουν το 2014.
Ετσι ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου που πλέον παρέχεται ως έκπτωση κλιμακωτά μειούμενη, συνδέεται πλέον αποκλειστικά με το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων και αφορά εισόδημα του 2014 και μετά.
Ετσι εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και πέραν αυτού η έκπτωση από τον φόρο βαίνει μειούμενη μέχρι το εισόδημα των 42.000 ευρώ όπου και σταματά.
Η ρύθμιση για το νέο μοντέλο που θα ισχύσει για τη συλλογή των αποδείξεων θα είναι έτοιμη να προωθηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ρυθμίσεις ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ώστε να καταγράφονται και να στηθεί έτσι ένα ισχυρό μπλόκο στην είσπραξη του ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ, από 1.500 που προβλέπει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο.
Τρίτη 16 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου