Επειτα από μια πολυήμερη μάχη στη Βουλή με εντάσεις αλλά και πολύ παρασκήνιο, το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αλλά και τον φορολογικό κώδικα, υπερψηφίστηκε, έστω και οριακά σε κάποια άρθρα του.
Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν περισσότερα από 15 άρθρα αλλά από την πρώτη ανάλυση των ψήφων, το αρθρο 81 για τους Δημοτικούς Αστυνόμους έλαβε τις λιγότερες ψήφους, συνολικά 152 σε σύνολο 293 ψήφων , παρα ταύτα ψηφίζεται. Επίσης ορισμένα άρθρα έλαβαν περισσότερες από 155 ψήφους που διαθέτει η ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καθώς τα στήριξαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι ανεξάρτητοι.
Πιο αναλυτικά:
Το άρθρο 14 έλαβε 168 (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Αν. Λοβέρδος , Χρ. Αηδόνης)
Το άρθρο 30 έλαβε 157 ψήφους
Τα άρθρα 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93, 103 έλαβαν 153 ψήφους
Τα άρθρα 105 και 106 έλαβαν 155 ψήφους
Αξιοσημείωτη ήταν η αποχώρηση του Απόστολου Κακλαμάνη ώστε να απέχει από την ψηφοφορία ενώ δεν ήταν στη Βουλή και ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Κυριαζίδης λόγω προσωπικού θέματος.Αντάρτικο από τον Π. Κουκουλόπουλο ο οποίος δεν ψήφισε το άρθρο 81 που αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς. O δε Ν. Σηφουνάκης, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, πήγε στη Βουλή και στη συνέχεια επέστρεψε στο κρεβάτι του.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε διατάξεις του νομοσχεδίου, που έγιναν έπειτα από παρατηρήσεις βουλευτών, αλλά και το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, ότι η καταψήφιση θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, τελικά περιορίσαν τις αντιδράσεις που υπήρχαν.
Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις αλλά και φόβος στην κυβέρνηση για καταψήφιση βασικών διατάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ζητούσε μέχρι το τέλος να αποσύρει η κυβέρνηση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία και το Παρατηρητήριο ζήτησε σε παρέμβασή του επί του πολυνομοσχεδίου.
Οπως είπε «δεν έχουμε δικαίωμα μια αποκεντρωμένη υπηρεσία να τη μετατρέψουμε σε κεντρική», ενώ υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την παρούσα στιγμή, αλλά για τον Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος σε προβληματισμούς που έχουν εκφράσει κυβερνητικοί βουλευτές για άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, δήλωσε πως «όποιος θέλει ψηφίζει, αλλιώς εκλογές τον Αύγουστο».
Σημειώνεται πως για το πολυνομοσχέδιο είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεκατρία άρθρα, που αφορούν τις ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών, τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία, και το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου