Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χώρα μας θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών καθώς τα νέα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αλλά θα οδηγούν και σε χαμηλότερο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα». Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα είναι μεγάλα, καθώς χάρη στα φωτοβολταϊκά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί η προοπτική ενός black out.
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, για να διασφαλιστούν τα παραπάνω, απαιτείται η άμεση στροφή στην ακολουθούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πολιτική. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αίτημα του Συνδέσμου είναι να υπάρξει άμεσα άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα ενδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Καταναλωτές και απασχόληση οι μεγάλοι κερδισμένοι των ΑΠΕ
«Οι αριθμοί καταδεικνύουν ως πραγματικό γεγονός της δεκαετίας την εντυπωσιακή ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Μια ανάπτυξη για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Σε πόσους άλλους τομείς, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, έχει να επιδείξει η Ελλάδα τέτοιες αποδόσεις;» όπως επισημαίνει ο Σ. Καππέλος, πρόεδρος του ΣΕΦ, υπογραμμίζοντας πως «Η Ελλάδα είναι 5η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι επίσης για τρία συνεχή χρόνια στο top-10 διεθνώς σε ό,τι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ. Όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη στην εφαρμογή του επιτυχημένου (σε 60 χώρες) μοντέλου των σταθερών εγγυημένων τιμών (feed-in-tariffs). Ενώ όμως τα τελευταία επτά χρόνια, το μέσο επενδυτικό κόστος μειώθηκε σχεδόν κατά 70%, οι «ταρίφες» παρέμειναν υψηλές και δεν ακολούθησαν, μέχρι πρόσφατα, την πτωτική τάση του επενδυτικού κόστους. Το αποτέλεσμα ήταν μεν υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, αλλά και μία εκτίναξη των ποσών που καλείται να πληρώσει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, δηλαδή όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας».
Καταναλωτές και απασχόληση οι μεγάλοι κερδισμένοι των ΑΠΕ
Διείσδυση στα δίκτυα διανομής
Τα υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα αν ενισχυθούν με μια σειρά μέτρων που είναι τεχνικά ώριμα και εφαρμόζονται ή εξετάζονται ήδη από τους Διαχειριστές Δικτύων.
Καταναλωτές και απασχόληση οι μεγάλοι κερδισμένοι των ΑΠΕ
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, είναι εφικτή τη διείσδυση τουλάχιστον 6.000 μεγαβάτ (ΜW) φωτοβολταϊκών ως το 2020, χωρίς μάλιστα την ανάγκη σημαντικών επεμβάσεων και αναβαθμίσεων. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που μπορεί και πρέπει να ληφθούν, αυτά διακρίνονται σε μέτρα που αφορούν κυρίως τους Διαχειριστές Δικτύου (όπως για παράδειγμα η επέκταση ή η αναδιοργάνωση των δικτύων, η παρεμβολή αυτομετασχηματιστών κ.λπ), μέτρα που αφορούν τους παραγωγούς (όπως για παράδειγμα η έγχυση στο δίκτυο άεργης ισχύος ή η τοπική ρύθμιση της εγχεόμενης ενεργού ισχύος ή η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας) και συνδυαστικά μέτρα (όπως μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, παραγωγής κ.λπ.).
Καταναλωτές και απασχόληση οι μεγάλοι κερδισμένοι των ΑΠΕ
Ο απώτερος στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος PV GRID είναι να βοηθήσει στη μείωση των εμποδίων για τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις υποδομές δικτύων διανομής στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ανάλυσης των υφιστάμενων εμποδίων και των διαθέσιμων τεχνικών λύσεων, καθώς και μέσω της διατύπωσης θεσμικών και κανονιστικών προτάσεων.
Καταναλωτές και απασχόληση οι μεγάλοι κερδισμένοι των ΑΠΕ
Η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
Συνολικά, την τελευταία πενταετία, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις δημιούργησαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Οι επενδυτές φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε 38.000 οικιακούς καταναλωτές και 13.500 εταιρείες.
Πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν το 2014 το 6% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα.
Ο κλάδος συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα είναι 5η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι επίσης για τρία συνεχή χρόνια στο top-10 διεθνώς σε ό,τι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου