Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η κρίσιμη Τετάρτη για κυβέρνηση και πολυνομοσχέδιο

Θα μπορούσε να ονομασθεί η «Τετάρτη της αποκαλύψεως». Είναι βέβαιο πως την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει προσδιορισθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα μπορούν πλέον να επικαλεσθούν κανένα άλλοθι.





Το νομοσχέδιο είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις απολύσεις στο Δημόσιο και «ο πιο αδύναμος κρίκος» είναι σε αυτή τη φάση οι σχολικοί φύλακες. Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επέλεξε να υπάρχουν ξεχωριστά 108 άρθρα και όχι ένα άρθρο, όπως συνήθως νομοθετούσε ως τώρα η κυβέρνηση στα δύσκολα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εάν τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου υπερψηφισθούν τότε τα δύο μεγάλα κόμματα που ευθύνονται για το «κράτος-τέρας» της μεταπολίτευσης θα αναλάβουν την ευθύνη της εξυγίανσης. Εάν οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων δεν περάσουν τότε μαζί με το «πάγωμα της δόσης» ξεκινά και η περιπέτεια της χώρας προς το άγνωστο...

Στη ΝΔ το... μασάζ των βουλευτών θα συνεχισθεί τη Δευτέρα στα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού. Μέχρι τώρα οι δημοσίως αντιδρώντες προέρχονται κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενδεχομένως σχεδιάζουν να επιστρέψουν εκεί. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που δεν συμμετείχε στην πρώτη ενημέρωση των βουλευτών από τους υπουργούς, δεν κρύβει τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας τον επόμενο Ιούνιο και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το άρθρο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Την αποκατάσταση όχι μόνο των δημοτικών αστυνομικών, αλλά και των σχολικών φυλάκων ζητά ο Μιχάλης Ταμήλος πρώην δήμαρχος Τρικαίων που φέρεται επίσης ενδιαφερόμενος για επιστροφή στο θώκο. Από την αυτοδιοίκηση προέρχεται και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης της Ημαθίας που συμμερίζεται τους προβληματισμούς των δύο πρώην δημάρχων. Ακόμη και αν ο Νικήτας Κακλαμάνης θεωρείται από την ηγεσία της ΝΔ ο μοναδικός που μπορεί να καταψηφίσει, για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου στο θέμα της διαθεσιμότητας και τελικά των απολύσεων δεν έχουν πεισθεί και μια σειρά βουλευτές κοντά στον Κώστα Καραμανλή με πρώτο τον Γιώργο Βλάχο που τηρεί στάση αναμονής.
Η κρίσιμη Τετάρτη για κυβέρνηση και πολυνομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο ψηφίζει με «βαριά καρδιά» και η Ντόρα Μπακογιάννη που επέκρινε την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί καθυστέρησε στην κινητικότητα λόγω Μανιτάκη, αλλά και για τη φορολογική πολιτική καταγράφοντας ανοιχτά ατζέντα εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ είναι «βουβό» με τους γνωρίζοντες να καταγράφουν απροθυμία των βουλευτών να υπερασπισθούν τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. «Εν ολίγοις οι βουλευτές κουράστηκαν και δεν είναι εφοδιασμένοι με επιχειρήματα» παρατηρεί κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ.

«Τα μπάνια του λαού»

Το κλίμα είναι ακόμη πιο βαρύ στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να ταράξει «τα μπάνια του λαού». Οι βουλευτές που διαφωνούν με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας με πρώτο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρη Κουκουλόπουλο, που προέρχεται επίσης από την τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται πως τελικά αποδέχονται τη ρύθμιση που προωθεί ο Γιάννης Μιχελάκης και που δίνει μέχρι 10% της δημοτικής αστυνομίας ενταγμένο στην ΕΛΑΣ για την εκτέλεση καθηκόντων προς όφελος της αυτοδιοίκησης, από τον έλεγχο της στάθμευσης μέχρι τη διευθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει να διατεθεί ένα μέρος των δημοτικών αστυνομικών για τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων. Κανείς δεν εγγυάται, ωστόσο πως θα συμπεριφερθούν το φθινόπωρο εάν δεν τους ικανοποιεί το φορολογικό οι Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Ντόλιος, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος, αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Δεδομένου ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ακόμη και αν η ρύθμιση περάσει χωρίς κραδασμούς την Τετάρτη, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δήμους αναμένεται να κυριαρχήσει τη θερινή περίοδο. Η απειλή του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλου, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι επαναλαμβανόμενες απεργίες στις υπηρεσίες των δήμων, τα στενά οικονομικά περιθώρια των ΟΤΑ και η απαγόρευση ενίσχυσής τους από την κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Οι εστίες της αντιπαράθεσης δεν συγκεντρώνονται μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά υπάρχουν παντού σε όλη την περιφέρεια όπως φαίνεται και από τη στάση των κατά τόπους δημάρχων. Μέτωπο υπάρχει και στην εκπαίδευση λόγω των 1.970 εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με την ΟΛΜΕ να σχεδιάζει απεργία διαρκείας. Ωστόσο, επειδή η διαθεσιμότητα εστιάζεται στην τεχνική εκπαίδευση και σε ειδικότητες που φαίνεται πως θα απορροφηθούν, η αναταραχή εκεί φαίνεται να είναι περιορισμένη. Αυτό συμβαίνει και διότι οι υποχρεωτικές μετατάξεις των 5.000 εκπαιδευτικών δεν συνδυάζονται με μείωση μισθού.

Ατομα χαμηλών προσόντων

Η υλοποίηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων από τη δεξαμενή της κινητικότητας δείχνει πως θα απομακρυνθούν κυρίως άτομα χαμηλών προσόντων που δεν εισήλθαν στο Δημόσιο με εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Πρώτοι στον κατάλογο είναι οι σχολικοί φύλακες που, όπως προειδοποιούν οι συνδικαλιστές τους, κρατάνε τα κλειδιά των σχολικών κτιρίων και δεν αναμένεται να τα παραδώσουν τον Σεπτέμβριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ήδη να αναζητά δίχτυ προστασίας για τους σχολικούς συμβούλους οι οποίοι είναι στην πλειονότητα τους κοντά στη σύνταξη, αλλά ακόμη και μια τέτοια ρύθμιση είναι αμφίβολο εάν θα περιορίσει την αναταραχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που όλοι οι εμπλεκόμενοι από τους βουλευτές, μέχρι τους δημάρχους και τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση, δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com