Στοίχημα πέντε υπουργών για έξοδο από το Μνημόνιο
Γιάννης Στουρνάρας
Πάση θυσία πρωτογενές πλεόνασμα
Η εκκρεμότητα εκκαθάρισης της ΕΡΤ και η στενότερη πλέον «συμβίωση» με τον Ευάγγ. Βενιζέλο δεν θα διευκολύνουν πολύ τη ζωή του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος παραμένει στο νούμερο ένα «μνημονιακό φυλάκιο» και θα δεχθεί πρώτος τις ασφυκτικές πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για όσα δεν έχουν γίνει και αποτελούν «προαπαιτούμενα» για την έγκριση της επόμενης δόσης. Επιφορτισμένος με την κύρια ευθύνη να αποτραπούν εμπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή ροή της χρηματοδότησης και θα δημιουργήσουν ανάγκες νέων μέτρων, ο Υπουργός Οικονομικών επιμένει να επαναλαμβάνει απέναντι στις «κραυγές» της αντιπολίτευσης ότι η οικονομική βελτίωση εξαρτάται άμεσα από την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και ότι η ευόδωση των προσπαθειών απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν πτοείται από την «φυσική και αστρική απέχθεια» που τρέφουν για εκείνον κάποιοι όπως ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά ούτε και πιστεύει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην ελληνική κοινωνία για να ευδοκιμήσουν οι φήμες που τον εμφανίζουν ως και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ.
Στη φάση αυτή κυρίαρχος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάση θυσία φέτος, ώστε να ξεκλειδώσει η ρήτρα της συμφωνίας του Νοεμβρίου, που προβλέπει ότι με πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ενεργοποιηθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αποσκοπούν στην αποδέσμευση 8,1 δισ. ευρώ προς τα τέλη Ιουλίου, δεσπόζει το φετινό δημοσιονομικό κενό, που εκτιμάται τουλάχιστον σε 1 δισ. ευρώ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ, με την Αθήνα να επιδιώκει να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, καθώς πρέπει να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας για το σχέδιο που τους παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, και οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εδώ πρέπει να συμφωνηθεί αναπροσαρμογή των στόχων, μετά την εμπλοκή με τη ΔΕΠΑ, ώστε να μην τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων. Η πιο σκληρή μάχη πάντως αναμένεται να είναι εκείνη της φθινοπωρινής αξιολόγησης, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα 2015 - 2016 και το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, πιθανότατα στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα απομείωση χρέους που, όπως εκτιμούν ήδη πολλοί, θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Απολύσεις - διαθεσιμότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όχι απλώς να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και να μείνει συνεπής στις διακηρυγμένες με καθαρότητα και τόλμη θέσεις του. Ο νέος υπουργός, αν και μόλις προσφάτως εκφράστηκε και πάλι πολύ ανοιχτά για την ανάγκη απολύσεων στο Δημόσιο, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του «δεν έδωσε μάχαιρα», αλλά έδωσε έμφαση στη διαδικασία της αξιολόγησης. Μάλλον γιατί διαθέτει και τον απαραίτητο ρεαλισμό και τη στοιχειώδη αυτοπροστασία. Στη δύσκολη επικείμενη συζήτηση με την τρόικα προτίθεται να βάλει ενέχυρο «το προσωπικό και πολιτικό του βάρος» και «τις διαφορετικές πολιτικές καταβολές από τον προκάτοχό του» για να ζητήσει νέα προθεσμία, δεσμευόμενος ότι αυτή τη φορά θα τηρηθεί στο ακέραιο.
Ακόμη κι αν τη λάβει, ο χρόνος παραμένει ελάχιστος, για να βρει τις 25 χιλιάδες υπαλλήλους που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ήδη μέχρι τα τέλη Ιουνίου το υπουργείο έπρεπε να έχει θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλους. Μέχρι τα τέλη του 2013 θα πρέπει να έχει διευθετήσει οριστικά και τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αν και θεωρητικά οι 2000 έχουν ήδη εξασφαλιστεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είναι ακόμη ασαφές αν η τρόικα θα αποδεχθεί ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ αποτελούν «υλοποίηση» της δέσμευσης για 2.000 απολύσεις ως τον Σεπτέμβρη ή θα αναμείνουν να δουν πόσοι από τους απολυμένους θα επιστρέψουν στον νέο φορέα. Ως «σχέδιο Β» για την επίτευξη του στόχου των απολύσεων εντός του έτους αλλά των 11.000 απολύσεων τον επόμενο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου επανεξετάζει -το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης- να απομακρυνθούν όσοι συμβασιούχοι απασχολούνται στο Δημόσιο βάσει δικαστικών αποφάσεων. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στους 10.000 υπαλλήλους που «υπηρετούν» με αυτό τον τρόπο σε θέσεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η νέα πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κινητικότητα ? διαθεσιμότητα, με την υιοθέτηση νέων κριτηρίων αξιολόγησης και «ασπίδα» προστασίας έναντι των διαθεσιμότητας όσων υπαλλήλων έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Οδικοί άξονες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εισιτήρια
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπορεί να «συστήθηκε» ελαφρώς ανορθόδοξα δηλώνοντας έμπειρος υπουργός κατά την ανάληψη του αυτόνομου υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αλλά είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να επιστρατεύσει την προηγούμενη θετική και αρνητική εμπειρία του σε δύσκολα χαρτοφυλάκια για να προωθήσει μια ευρεία ατζέντα στο νέο πόστο του. Η επανεκκίνηση των τεσσάρων οδικών έργων, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η αναστολή εφαρμογής των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι από τις βασικότερες εκκρεμότητες που βρίσκει μπροστά του στο αυτόνομο πλέον υπουργείο. Θα πρέπει ακόμη να τρέξει τη δευτερογενή νομοθεσία για τα υδατοδρόμια, προτού χαθεί τελείως η θερινή σεζόν, να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες με τους συνδικαλιστές των ΜΜΜ εν όψει της αναδιάρθρωσης των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών και της εκχώρησης μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ Αττικής, που σήμερα πραγματοποιείται από την ΟΣΥ, σε απομακρυσμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Να προχωρήσει τις ωριμάσεις των τηλεπικοινωνιακών έργων για τα δίκτυα «νέας γενιάς» και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Ακόμη θα πρέπει να δώσει την εντολή για τη δημοπράτηση του μουσουλμανικού τεμένους της Αθήνας κάτι που σίγουρα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής και κάθε λογής φανατικούς της πρωτεύουσας.
Aδωνις Γεωργιάδης
«Μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ
Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτός από την πρώτη αρνητική φήμη του φωνακλά βουλευτή των τηλεπαραθύρων, απέκτησε από την προηγούμενη ολιγόμηνη θητεία του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη φήμη ενός πρακτικού και σχετικά αποτελεσματικού υπουργού. Αυτή τη δεύτερη φήμη καλείται να επαληθεύσει ή να διαψεύσει αντιμέτωπος με τη χοάνη του ΕΟΠΠΥ.
Να κλείσει τη μαύρη τρύπα του Οργανισμού, όπως απαιτεί η δημοσιονομική κατάσταση και η τρόικα χωρίς να στερήσει ακόμη περισσότερα από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο, το μεγάλο ζόρι να μαζέψει τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο Θεσπρωτός, ο οποίος είχε περάσει και από το υπουργείο Οικονομικών στη διακυβέρνηση Καραμανλή με αρμοδιότητα τα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση ο ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αναχαιτίσει με πειστικές λύσεις την πίεση που θα δεχθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν σημάνει συναγερμό για το εύρος του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ και έχουν ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων.
Το μέγεθος της ανησυχίας τους αποτυπώθηκε μέχρι την ύστατη στιγμή πριν από τον ανασχηματισμό, καθώς ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα Τζουζέπε Καρόνε αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό απαιτώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις έχει εκτροχιαστεί κατά 100 εκατομμύρια σε μηνιαία βάση.
«Παρέλαβα το χαρτοφυλάκιο σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και το μόνο που ακούω είναι πόσα λεφτά μας λείπουν», ανέφερε ο νέος υπουργός, ο οποίος πάντως είναι πεπεισμένος ότι όσα πρέπει να γίνουν και στον ΕΟΠΥΥ «δεν είναι γιατί τα επιβάλλει κάποιος, αλλά γιατί τα υπαγορεύει το κοινό μας συμφέρον».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να ξεπαγώσει και τα σχέδια για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων -10 σύμφωνα με πληροφορίες- τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα και χαμηλή παραγωγικότητα όσον αφορά στο συνολικό αποτέλεσμα της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Αν και το κόστος λειτουργίας τους δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 30 εκατομμύρια ευρώ και η κατάργησή τους δεν επιφέρει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον μέσω της συγχώνευσής τους θα επιτευχθεί ο στόχος της κινητικότητας και διοχέτευσης του προσωπικού τους σε άλλες μονάδες που έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με μετακίνηση υπαλλήλων από άσχετους οργανισμούς και υπηρεσίες.
Παντελής Καψής
ΕΡΤ και νέα δημόσια τηλεόραση
Θα έχει την τύχη ο Παντελής Καψής να συνδέσει το όνομά του με την αφετηρία μιας αναγεννημένης δημόσιας τηλεόρασης στα πρότυπα του BBC ή η πολιτική του και δημοσιογραφική καριέρα θα αμαυρωθούν στη «μάχη της Αγίας Παρασκευής». Η δήλωσή του αμέσως μετά την ορκωμοσία του ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους μέχρι πρότινος συναδέλφους και μελλοντικούς υποψήφιους υφισταμένους του. Υπήρξαν ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ, όπου ο κ. Καψής διαβεβαίωσε αφενός ότι εργάζεται στην κατεύθυνση να «φύγει το μαύρο» αφετέρου όμως τους κατέστησε σαφές ότι «δεν έχει αρμοδιότητα να διαπραγματευθεί με κανέναν επί των βασικών αποφάσεων που έχουν συνομολογήσει οι πολιτικοί αρχηγοί».
Ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να γίνει ο «ανθεκτικός συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε δύο μέρη που κινούνται σε αντίθετες τροχιές με την ίδια αποφασιστικότητα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ διαμηνύουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Ραδιομέγαρο και προτάσσουν ότι «έχουν επιφορτιστεί με τη διαφύλαξη της ΕΡΤ».
Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει επίσης ότι το κτίριο πρέπει να εκκενωθεί, προκειμένου να μπει ο εκκαθαριστής και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Η άρση του αποκλεισμού και η «εθελούσια έξοδος» των εργαζομένων από το κτίριο της ΕΡΤ είναι ίσως και το πλέον κρίσιμο βήμα για να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για μια νέα δημόσια τηλεόραση ως τον Σεπτέμβρη. Κι αυτή η έξοδος μπορεί να εξασφαλιστεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα αν οι διαβεβαιώσεις του νέου υφυπουργού ότι ο νέος φορέας θα συγκροτηθεί με «διαφάνεια και αξιοκρατία» λάβουν χαρακτήρα εγγυήσεων.
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου