Στο σημείο... μηδέν βρίσκεται η οικονομία την επαύριο των εκλογών και τα δύο μεγάλα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν είναι αφενός η εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης, για να λειτουργήσει η κρατική μηχανή και να «στεγανοποιηθούν» οι τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, και αφετέρου η ανάσχεση της μεγάλης ύφεσης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά.
Το βέβαιο είναι πως η οικονομία διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, με την ανεργία σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών στο ναδίρ και τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν υπό το βάρος της πιστωτικής στενότητας και της κατάρρευσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Με αυτά τα δεδομένα, αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Επιπλέον χρόνος
Εφόσον από την ελληνική πλευρά αποφευχθούν χειρισμοί που θα προκαλέσουν ρήξη με τους πιστωτές και άμεση διακοπή της δανειακής σύμβασης, το επικρατέστερο σενάριο δείχνει πως είναι η παροχή επιπλέον χρόνου προσαρμογής προς την Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έως και δύο χρόνια.
Επειδή η επιμήκυνση συνεπάγεται επιπλέον χρηματοδότηση, θα συμφωνηθεί όπως υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες υπό την πολύ αυστηρή προϋπόθεση να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο, απαλείφοντας πιθανότατα μόνο μερικούς «σκληρούς» όρους.
Μόνο μετά από συμφωνία θα εκταμιευτούν σταδιακά μέσα στο επόμενο τρίμηνο τα συνολικά 30 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, χωρίς τα οποία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κράτος και δεν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις 15 Ιουλίου. Δηλαδή είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει πρόβλημα με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων Αυγούστου που καταβάλλονται στο τέλος του επόμενου μήνα. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι επιχορηγήσεις φορέων, τα επιδόματα κ.ά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις των εταίρων μας και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Βέβαια, το Eurogroup έχει δείξει τις διαθέσεις του «μπλοκάροντας» 1 δισ. ευρώ, μέρος της δόσης του Μαΐου ύψους 5,2 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί από τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημόσιο έχει στα ταμεία του διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων θα διοχετευθεί μετά τις 20 του τρέχοντα μήνα για πληρωμές συντάξεων και μισθών. Αύριο το Δημόσιο δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ.
Υφεση
Μείωση ΑΕΠ 6% το 2012
Στο μέτωπο της ύφεσης εκτιμάται πως η μείωση του ΑΕΠ θα φθάσει φέτος στο 6% σε ετήσια βάση, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό και σταθεροποίηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 22%.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να απομακρυνθούν οριστικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογία της αγοράς.
Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει για την τόνωση της ρευστότητας, επιταχύνοντας την εκταμίευση κοινοτικών πόρων.
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου