Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Φορτιστές και ηλεκτρικές γεννήτριες που λειτουργούν με νερό

Η PowerTrekk θα φορτίζει κάθε είδους μικρό ηλεκτρονικό γκάτζετ, αναπληρώνοντας την ενέργεια που έχει χάσει η μπαταρία του όσο αυτό λειτουργεί.




Η DPS 300 θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει τηλεοράσεις, μικρά ψυγεία και λάμπες, είτε σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο είτε όταν έχει συμβεί κάποια διακοπή. Ενώ η RangeExtender θα είναι η πηγή τροφοδοσίας του ηλεκτροκινητήρα ενός νέου ποδηλάτου, ώστε αυτό να κινείται χωρίς ο οδηγός του να κάνει πεντάλ.

Οι τρεις συσκευές αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρεία SiGNa Chemistry και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο μέσα στους επόμενους μήνες. Το κοινό τους χαρακτηριστικό, και αυτό που τις καθιστά πραγματικά εντυπωσιακές, είναι ότι χρησιμοποιούν για πηγή ενέργειας... νερό - και μάλιστα, πόσιμο νερό, θαλασσόνερο ή ακόμη και λασπόνερα. Έτσι ώστε, αν ο χρήστης τους δεν τις αφήσει να «στεγνώσουν», να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα παντού και πάντα.

Αν τα προϊόντα της SiGNa χρειάζονται νερό, ο λόγος είναι ότι πρέπει να αποσπάσουν από αυτό το Η2 που περιέχει. Για αυτό τον σκοπό, είναι εξοπλισμένες με ειδικά φυσίγγια με πυριτιούχο νάτριο, μία χημική ένωση που αντιδρά με το νερό για να παράγει αέριο υδρογόνο. Στη συνέχεια, το αέριο οδηγείται στις κυψέλες καυσίμου που διαθέτουν και οι τρεις συσκευές όπου, με «πρώτη ύλη» το υδρογόνο, παράγεται «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ο μοναδικός ρύπος είναι οι υδρατμοί.

Βέβαια, οι κυψέλες καυσίμου δεν είναι πρωτοτυπία της αμερικανικής εταιρείας. Η καινοτομία της SiGNa είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή ανεφοδιάζεται με αέριο. Μέχρι σήμερα, σε όλες τις περιπτώσεις οι κατασκευαστές εφοδίαζαν τις πρωτότυπες συσκευές τους με μπουκάλες πεπιεσμένου υδρογόνου. Επειδή όμως το υδρογόνο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο, καμία από τις συσκευές αυτές δεν έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Τα προϊόντα της SiGNa, αντίθετα, είναι απόλυτα ασφαλή, αφού το υδρογόνο «καταναλώνεται» μόλις δημιουργηθεί, με συνέπεια να μην εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Και το πυριτιούχο νάτριο ελαττώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε τα φυσσίγια με τη χημική ένωση να χρειάζεται να αντικατασταθούν έπειτα από πολλές ώρες λειτουργίας.

Η πρώτη συσκευή που θα διατεθεί στην αγορά είναι η PowerTrekk, η οποία θα αυξάνει την αυτονομία των ηλεκτρονικών γκάτζετ έως και κατά 10 ώρες, χρησιμοποιώντας μόλις μία κουταλιά νερό. Η PowerTrekk θα μπορεί να επαναφορτίσει όποιο γκάτζετ φορτίζεται μέσω καλωδίου USB - όπως smartphone, κάμερες, MP3 player, μονάδες GPS. H τιμή της αναμένεται στα 200 ευρώ.

Αργότερα θα κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων η DPS 300 που λειτουργεί όπως και οι φορητές ηλεκτρικές γεννήτριες οι οποίες καταναλώνουν πετρέλαιο, με τη διαφορά βέβαια ότι χρειάζεται να ανεφοδιαστεί με νερό, αντί για ντίζελ. Με νερό θα πρέπει επίσης να ανεφοδιάζει ο χρήστης τη RangeExtender στο ποδήλατο που ετοιμάζει η SiGNa, η οποία μάλιστα θα εξασφαλίζει στο ποδήλατο αυτονομία 96,5 χιλιομέτρων, συγκριτικά με τα 32 χιλιόμετρα που είναι η αυτονομία των περισσότερων σημερινών μοντέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com