«Χρυσές» δουλειές με προμηθευτές και εργολάβους του νομού Φθιώτιδας φαίνεται πως έκανε ένας αντιδήμαρχος, ο οποίος πιάστηκε στα «δίχτυα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με «μαύρο» χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.
Ο αντιδήμαρχος εντοπίστηκε να έχει τραπεζικές καταθέσεις 3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματά του.
Πρόκειται για το πρώτο «λαβράκι» που έβγαλαν οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» που διενεργεί το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 500 πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ., για τους οποίους έχουν υποβληθεί επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΔΟΕ, το «μαύρο» χρήμα που βρέθηκε στους λογαριασμούς του αντιδημάρχου προέρχεται από παράνομες συναλλαγές που είχε ο ίδιος με προμηθευτές και εργολάβους του δήμου. Τα ποσά είχαν συσσωρευτεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αντιδημάρχου την περίοδο 2007-2010.
«Δεν υπάρχουν λεφτά»
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά στους λογαριασμούς του. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα www.aftodioikisi.gr αναφέρει ότι «το γεγονός αφορά σε μια υπόθεση του 2007, την οποία ξεκίνησε ένας μηχανικός με επιστολή του στο ΣΔΟΕ. Είναι φυσικό να κάνει τον έλεγχο το ΣΔΟΕ. Αλλά αν ανοίξετε τους λογαριασμούς μου και βρείτε έστω και 10.000, πάρτε τα όλα».
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και άλλες υποθέσεις στους δήμους Βύρωνα, Ζακύνθου και Πύργου Ηλείας. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2011. Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων, αλλά σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος. Σε πρώτη φάση, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ορισμένα πρόσωπα για τα οποία ελέγχθηκε αν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να καλύψουν την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος πηγαίνει ακόμη παραπέρα, καθώς έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσα καταγγέλθηκαν, ανώνυμα και επώνυμα, έχουν βάση. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «η υπόθεση έχει ζουμί» και θα φέρει στο φως σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.
Ηδη, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών για τους οποίους έγιναν οι καταγγελίες και «τρέχει» τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που έχουν υποβάλει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, έχει αποστείλει έγγραφο στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της οποίας ζητά από τα μέλη της στοιχεία λογαριασμών σε οποιαδήποτε μορφή (ταμιευτηρίου, προθεσμίας, όψεως, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παραγώγων σε δείκτες, μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ.). Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου