Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

O μακρύς λογαριασμός των φορολογουμένων στην Εφορία

Η δεύτερη παρτίδα των σημειωμάτων της Εφορίας αποστέλλεται ήδη και στην πλειονότητά τους είναι χρεωστικά.






Ειδικότερα, η πρώτη και η δεύτερη παρτίδα περιλαμβάνουν περίπου 900.000 σημειώματα, από τα οποία τα 596.000 είναι χρεωστικά και προκύπτει οφειλόμενος φόρος ύψους 866 εκατ. ευρώ. Πιστωτικά είναι 80.000 εκκαθαριστικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ 224.000 είναι μηδενικά.

Όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης στο Mega από τα πρώτα εκκαθαριστικά προκύπτει μέση επιβάρυνση φόρου ύψους 1.450 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, πολύ αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Οι περισσότεροι μάλιστα από τους φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος, στην περυσινή χρήση είχαν επιστροφή. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου, την καθιέρωση τεκμηρίων και του νέου καθεστώτος με αποδείξεις.

Εκτός από τον αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα του 2011, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν εφέτος και έκτακτη εισφορά.

Σειρά παίρνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τους επόμενους μήνες θα κληθούν στην Εφορία για να καταβάλλουν το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά για το 2009, τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη σειρά τους, θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, αλλά και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ.

Για την αποστολή της εντολής πληρωμής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η Επιχείρηση περιμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της αποστολής, που "πάγωσε" για ένα δίμηνο λόγω των εκλογών. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται αμφίβολο εάν η καταβολή του γίνει σε 5 δόσεις μέσα στο 2012, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί.

Πάντως, η προγραμματική συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογούμενων για εφέτος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους. Το υπόλοιπο ποσό οφειλής θα εξοφληθεί σε δύο ετήσιες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com