Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Eurogroup: Παράταση υπό όρους του Μνημονίου

Διατεθειμένοι να δώσουν ανάσα υπό όρους στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εμφανίζονται οι Eυρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι όμως είναι αμετακίνητοι και απαιτούν να τρέξουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.




Από το χθεσινό Eurogroup διεφάνη ότι τα έμπρακτα σημάδια κοινοτικής στήριξης, αρχής γενομένης από το 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από τη δόση του Μαΐου, θα πρέπει να αναμένονται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικα, η οποία μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναμένει πρόσκληση της τρόικας στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για χαλάρωση των όρων του προγράμματος έχει χωρίσει την Ευρωζώνη σε δύο μπλοκ με τον κοινοτικό νότο να εμφανίζεται αλληλέγγυο προς την Αθήνα και το βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) να διαμηνύει ότι πρέπει να καλυφθεί άμεσα το χαμένο έδαφος χωρίς να υπάρξει επιμήκυνση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και το λαό της, τονίζοντας ότι στόχος της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση είναι «να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα της Ελλάδας για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Προς το σκοπό αυτό, ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση του τι έχει γίνει και του τι πρέπει ακόμη να γίνει, σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Ενδεικτική των προθέσεων για επίδειξη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς στόχους με απόλυτη όμως τήρηση των συμφωνηθέντων για τις διαρθρωτικές αλλαγές ήταν η δήλωση του υπουργού οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την προσοχή της στον ελληνικό λαό». Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ακόμη την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ πρέπει, μεταξύ άλλων, να δημιουργεί «τις συνθήκες για ελπίδα».

Η αλλαγή στάσης της Ευρωζώνης αποτυπώθηκε και από τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι το Eurogroup βρίσκεται αντιμέτωπο με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. «Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί», δήλωσε ο Τ. Βίζερ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και παρατήρησε πως «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν». Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. «Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα». Ο Τ. Βίζερ σημείωσε, μάλιστα, ότι από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πρέπει «να επαναδιαπραγματευτούμε σοβαρά πώς θα επανέλθουμε εντός των στόχων».

Πιέσεις για χαλάρωση του Μνημονίου ασκεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα να δηλώνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους έναντι της Ελλάδας.

Ωστόσο, στο θέμα αυτό δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία υπογράμμισε ότι το Ελσίνκι δεν θεωρεί πως είναι «καλή ιδέα» να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. «Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Γ. Ουρπιλάινεν, η οποία σημείωσε ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάχερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από το να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια περιθώρια να δοθεί στην χώρα μεγαλύτερη ευχέρεια για να πετύχει τους στόχους της. Ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι, τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μικρά.

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί γύρω από την Ελλάδα δεν είναι αν θα κερδίσει περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους αλλά αν οι όροι του προγράμματος θα οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν. «Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια να συνδέεται με όρους που θα διασφαλίζουν πως η Ελλάδα στο μέλλον μπορεί να γίνει μια χώρα που θα αναπτύσσεται και θα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com