Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και οι μαραθώνιες, σκληρές, διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της, για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και το νέο Μνημόνιο.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που αναμένονταν σήμερα στην Αθήνα, θα έλθουν πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου λόγω των προβλημάτων υγείας του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Οι επικεφαλής της τρόικας ήθελαν να συναντήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και το Βασίλη Ράπανο, κατά τη παραμονή τους στην Αθήνα, αλλά λόγω ότι η κατάσταση της υγείας των δυο ανδρών δεν επιτρέπει άμεσα τη συνάντησή τους, μαζί τους, έκριναν ότι θα ήταν καλύτερο να μετατεθεί για λίγες μόνο ημέρες η επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «πιάνουν δουλειά» από τις αρχές Ιουλίου. Ξεκινούν το «διαγνωστικό» έλεγχο της οικονομίας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έκθεση αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα, καθώς εκκρεμεί η έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διάθεση της δόσης στα τέλη Ιουλίου είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, με τα σημερινά δεδομένα, επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και από τις αρχές Αυγούστου θα βρεθούν στο «κόκκινο».
Η νέα κυβέρνηση, κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα επιδιώξει την παράταση κατά δυο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί του 2014.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις Ευρωζώνη και ΔΝΤ φαίνεται να συζητούν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αναμένεται να ζητήσουν να προχωρήσει με ρυθμούς - εξπρές το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Μεταρρυθμίσεις
«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει να ζητάει περισσότερη βοήθεια και να κινηθεί γρήγορα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν, σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης από του Ευρωπαίους εταίρους», διαμήνυσε χθες στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με δηλώσεις του στη Bild της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά είναι να εφαρμόσει γρήγορα, άμεσα και απρόσκοπτα τα συμφωνηθέντα και όχι να αρχίσει να ρωτά και πάλι τι άλλο μπορούν να της προσφέρουν οι υπόλοιποι. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο με συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις».
Σε άλλη συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο κ. Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα δεν έκανε αρκετά για να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε, σε αντάλλαγμα με τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης και λέει «όχι» στο να πεταχτούν λεφτά για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίς να αντιμετωπίζονται οι αιτίες. «Το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα αίτια της κρίσης. Αυτό γίνεται με επιτυχία στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν επιτυγχάνεται στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να επιτευχθεί και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
X. B. Ρομπάι
Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δηλώνοντας ότι δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε προς την κυριακάτικη Welt am Sonntag.
Τα δύο «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις
Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, στο νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο οι πιστωτές μας θα περιλάβουν μέτρα για τη διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους μέσα στα επόμενα 4 με 8 χρόνια, «σκληρές» μεταρρυθμίσεις καταρχήν στο Δημόσιο, το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας αλλά και άμεση υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων. Κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση της διάρκειας δημοσιονομικής προσαρμογής εντοπίζονται δύο ανοιχτά ζητήματα:
1. Η πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 16 ? 20 δισ. ευρώ για τα επιπλέον δύο χρόνια πέραν των χρημάτων που ήδη προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο. Αν η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» και οι εταίροι μας πουν το «ναι» στην επιμήκυνση, θα ανοίξει ο δρόμος για μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς θα πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα. Στόχος του αιτήματος για επιμήκυνση είναι να απορροφηθούν με πιο ήπιο ρυθμό οι κραδασμοί στην οικονομική δραστηριότητα από το πρόγραμμα περικοπών που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου και να διασφαλιστεί περιθώριο στοχευμένων ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χωρίς επιμήκυνση, η Ελλάδα θα κληθεί να προσδιορίσει άμεσα και να εφαρμόσει στη διετία 2013 - 2014 περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ώστε ύστερα από δύο χρόνια το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ. Εάν υπάρξει περισσότερος χρόνος τα μέτρα αυτά μπορούν να «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάσχεσης της ύφεσης, η οποία φέτος δεν θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη του 6% του ΑΕΠ.
2. Η εξασφάλιση της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 από 160,6% φέτος. Με δεδομένο ότι η προσαρμογή θα παραταθεί και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μείωναν το χρέος θα αργήσουν, αναζητείται λύση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποποιηθεί τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Τα ομόλογα αυτά τα είχε αγοράσει η ΕΚΤ σε τιμή που αναλογεί περίπου στο 60% της ονομαστικής αξία των ομολόγων και η Ελλάδα τα αποπληρώνει στο 100%. Στην περίπτωση που η ΕΚΤ δεν θα είχε τα κέρδη αυτά, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ονομαστική μείωση του χρέους.
Ταμειακά διαθέσιμα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διάθεση της δόσης στα τέλη Ιουλίου είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, με τα σημερινά δεδομένα, επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και από τις αρχές Αυγούστου θα βρεθούν στο «κόκκινο».
Ευελιξία ίσον επιβάρυνση
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Τρίτη 26 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου