Το ενδεχόμενο μιας μικρής καθυστέρησης 1-2 ημερών στην άφιξη της τρόικας, εξετάζεται μετά τις εξελίξεις με την υγεία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του Β. Ράπανου ο οποίος πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.Όπως μετέδωσε το Mega, η τρόικα αναμένει τα νεότερα από τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να αναπροσαρμόσει- αν κριθεί απαιραίτητο- το πρόγραμμά της, καθυστερώντας ενδεχομένως 1-2 ημέρες την άφιξή της στην Αθήνα.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν οι θεράποντες ιατροί των κ. Αντώνη Σαμαρά και Βασίλη Ράπανου και τις εντολές που θα δώσουν για τη δραστηριότητα που είναι σε θέση να αναπτύξουν ο πρωθυπουργός και ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται για τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που εκτιμάται ότι θα είναι μαραθώνιες. Το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν αναλάβει να "τρέξουν" εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με τους δανειστές μας αποτελούν προαπαιτούμενο για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.
Μεταξύ αυτών που πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος του μήνα και θα εξεταστούν από την τρόικα, είναι:
Η μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια
Η εκπόνηση του σχεδίου περικοπών 5,5% ΑΕΠ υψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ
Ο νέος φορολογικός νόμος, που πρέπει να κινείται στη λογική της απλοποίησης του συστήματος και της εξάλειψης των απαλλαγών
Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων
Παρεμβάσεις στην Υγεία, όπως η μείωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς και ο έλεγχος της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης
Η εφαρμογή του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι νέες προϋποθέσεις άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος και
Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών.
Στον ίδιο μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων συμπεριλαμβάνεται η λήψη μέτρων για τη συνάρτηση των τιμών χονδρικής-λιανικής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις, η μείωση κατά 50% των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το κέντρο IBC.
Αν και στο τελευταίο Eurogroup η ελληνική πλευρά τόνισε ότι παρά τη βαθιά ύφεση και τη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχει σημειωθεί πρόοδος και στο δημοσιονομικό και στο μεταρρυθμιστικό πεδίο, η οποία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Το μήνυμα που στέλνουν στην Αθήνα οι εταίροι -κυρίως το Βερολίνο- είναι ότι πριν συζητηθεί η όποια αλλαγή των όρων του Μνημονίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση που ορκίστηκε πρόσφατα έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή, δεν τίθεται θέμα" και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μέχρι στιγμής υπάρχει κάποιο έλλειμμα στην Ελλάδα στην ικανότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα θα πάνε καλύτερα τα πράγματα".
Κληθείς να τοποθετηθεί επί της επιδίωξης της Ελλάδας για χαλάρωη των όρων λιτότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι σημείωσε: "Τα βασικά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει με τις εκλογές. Παραμένουν, όπως και πριν. Πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να απαντήσει έτσι απλά, αλλά πρέπει να δει πώς είναι η κατάσταση τώρα και μετά να βρεθεί μια λογική λύση".
Πάντως, ο διάσημος Γερμανός κοινωνιολόγος Ουρλιχ Μπεκ σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" επικρίνει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ και δηλώνει: "Η Ευρώπη μοιάζει με τον Τιτανικό ο οποίος εχει υποστεί ισχυρό ρήγμα στο κύτος του. Η γνώμη που κυριαρχεί στο πάνω, πολυτελές καταστρωμα , στο οποίο βρίσκεται και η Γερμανία, είναι ότι το πλοίο μπορεί να αποφύγει το ναυαγιο και να συνεχίσει την πορεία του αν αποκόψει και αποβάλει το κάτω κατάστρωμα με τους Έλληνες. Πρόκειται για μοιραίο λάθος"
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου