Σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων τα οποία θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη των τριών κομμάτων ανέφεραν ότι τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί ωστόσο η σύσκεψη για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 13.00.
Και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει πολική βούληση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ορκωμοσία, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα αύριο.
Μάλιστα, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί και με τον Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Σαμαράς που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως καταλήγουν πάντως σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο πιθανόν θα συμμετέχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί.
Το βράδυ της Τρίτης, στα γραφεία της ΝΔ στο Κοινοβούλιο συναντήθηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Στέργιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ (που προσήλθαν με καθυστέρηση, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη εσωκομματικές διαβουλεύσεις στην Ιπποκράτους) και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Σάκης Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ με θέμα την συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες και εντός των κομμάτων. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε, η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τη στενή ομάδα των «επτά» στελεχών (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Ανδ. Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), στην Ιπποκράτους.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος, το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του κινήματος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στο νέο σχήμα καθιστά μόνη λύση τη συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, το κρισιμότερο θέμα είναι η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση, όπως είπε, του οποίου δεν θα έπρεπε να εμποδίσει τη συμμετοχή του στην ομάδα. «Δυστυχώς το αρνήθηκε και αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ «θα είναι πάντα ανοιχτή».
Σύμφωνα παράλληλα με στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, έγινε πολλή συζήτηση αναφορικά με το προγραμματικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος «εξουσιοδοτήθηκε» από τα κορυφαία στελέχη να χειριστεί το θέμα της συμμετοχής των προσώπων στην κυβέρνηση, θέμα για το οποίο ακούστηκαν όλες οι απόψεις.
Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε στην Κ.Ε. του κόμματος την παροχή ψήψου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή στελεχών του κόμματος. «Προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης, στην ΚΕ, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την τελική θέση του αρχηγού του κόμματος ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Κουβέλης σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ εξήγησε ότι αυτή την απόφαση επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έτσι ανταποκρίνεται 100% στις προεκλογικές της δεσμεύσεις αναλαμβάνοντας ως αριστερά της ευθύνης, τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Αριστερά προτάσσει το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας έχοντας ήδη βάλει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την γνωστή πρότασή της με τα επτά σημεία.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα περί εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για τακτικισμούς και επαναλαμβάνοντας πως ο ελληνικός λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο αλλεπάλληλες πολιτικές «μπλόφες» που δεν έχουν κανένα πολιτικό περιεχόμενο και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Το κλίμα στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα επικριτικό, τόσο για τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και για τον Φ. Κουβέλη, καθώς υποστηρίζουν ότι «η όλη συζήτηση έχει έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά». Όπως σημειώνουν, από τη στιγμή που η υπό συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, έχει και την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί. Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι συνεχείς προτάσεις του κ. Βενιζέλου δεν έχουν τόσο σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά με τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά τον κ. Κουβέλη.
Παράλληλα, στο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, για τη μορφή της αντιπολίτευσης που θα κάνει, για τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε χθες και θα συνεχιστεί αύριο. Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Στην πρώτη συνεδρίαση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσει τις δυνάμεις του, πώς θα τις καθοδηγήσει, ποιες θα είναι οι νέες δομές του κόμματος και φυσικά πως θα ενιαιοποιηθούν οι θέσεις και οι απόψεις, ώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη ως ένα συμπαγές κόμμα, με ενιαία φωνή και οργάνωση.
Πρώτα απ΄ όλα ο προβληματισμός αναπτύσσεται γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στη δεύτερη θέση, ενώ ο στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Απόψεις διατυπώνονται πολλές, κοινός παρανομαστής όμως είναι ότι σε ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων και της επαρχίας υπήρξε παραταξιακού τύπου συσπείρωση και δευτερευόντως κυριάρχησε ο φόβος για έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριζαν οι πολιτικοί αντίπαλοι.
Κορυφαίες κομματικές πηγές σημειώνουν ότι την περίοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος και, εάν χρειαστεί, θα προσφέρει την πολιτική του στήριξη σε πολιτικές που θα είναι επ΄ ωφελεία των αδύνατων, κοινωνικά και οικονομικά. Από τη Σύνοδο Κορυφής και μετά, και με βάση τα αποτελέσματα, θα εκδηλωθεί η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ αφού μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί ως ένα σημαντικό βαθμό και οι εσωκομματικές αναλύσεις.
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου