Σταθερή διατηρούν Fitch και Standard & Poor's την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας προειδοποιώντας όμως για τους σοβαρούς κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν την Ελλάδα με τη S&P να δίνει μία στις τρεις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ μέσομακροπρόθεσμα. Την ίδια ώρα η Morgan Stanley εκτιμά πως εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ίσως η Ε.Ε. επιτρέψει μια ήπια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με μείωση επιτοκίων και παράταση χρόνου αποπληρωμής των δανείων, απομακρύνοντας βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, χωρίς όμως να εξαλείφει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για κάτι τέτοιο.
-Ειδικότερα, η S&P:
Εκτιμά πως κοινός στόχος των κομμάτων που πιθανόν θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση θα είναι μια διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν και η βούληση της τελευταίας να συναινέσει σε κάτι τέτοιο περιορίζεται από τις αντιδράσεις αρκετών κρατών της Ευρωζώνης.
Η χρηματοδότηση από την τρόικα θα συνεχίσει εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί με τις συνθήκες του Μνημονίου. Εάν όμως δεν σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση και οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές τον Ιούλιο ή εάν η τρόικα «μπλοκάρει» την αναδιαπραγμάτευση οι δόσεις θα σταματήσουν εξωθώντας την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Αν και έχει μειωθεί βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι πιθανότητες παραμένουν μία στις τρεις μέσομακροπρόθεσμα.
-H Fitch εκτιμά πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής απομακρύνει τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου δεν θα θέσει σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τις αξιολογήσεις όλης της Ευρωζώνης. Εκτιμά πως η όποια κυβέρνηση θα είναι εύθραυστη.
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου