Τα θεμέλια ενός νέου πιο ελαστικού Μνημονίου βάζει αύριο το Eurogroup, που αναμένει τάχιστα το σχηματισμό βιώσιμης, σταθερής και με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία κυβέρνησης στην Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Αρμόδιες πηγές της Ευρωζώνης τόνιζαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ένας από τους στόχους της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο -υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας- είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς αναγνωρίζεται πλέον η ανάγκη για αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα υπό το βάρος των καθυστερήσεων που καταγράφονται και της μεγάλης ύφεσης που βιώνει η ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό, μάλιστα, της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι στο Eurogroup θα συμμετάσχει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να «πέσουν» τρία βασικά ζητήματα: Η παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια, δηλαδή από το 2014 στο 2016, με επιμερισμό των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται σήμερα (2013-2014), η ενίσχυση του αναπτυξιακού πακέτου με καλύτερους τρόπους αξιοποίησης κονδυλίων της Ε.Ε. αλλά και πόρων της ΕΤΕπ για την ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να διευρύνει και να επισπεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις.
Παράλληλα με τις όποιες «παραχωρήσεις» συμφωνηθούν, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι ύστερα από την αξιολόγηση που θα κάνει τρόικα κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει να δοθεί αποφασιστική έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων - με ειδική αναφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μη ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων.
Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει «διαφάνεια» και «ασφάλεια» στην εφαρμογή του προγράμματος. Θα πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο, «πολιτικά αποδεκτό» και από τις δύο πλευρές, το οποίο θα διατηρεί τους δύο βασικούς στόχους: Μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μαζικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων της βοήθειας από την τρόικα, οι οποίες θα εκταμιεύονται κατόπιν ελέγχου επί της προόδου εφαρμογής του προγράμματος.
«Παραισθήσεις»
«Όποιος θα έλεγε πως δεν χρειάζεται και δεν μπορούμε να αναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο έχει παραισθήσεις, γιατί αυτός ή αυτή θα θεωρεί πως όλο το πρόγραμμα, όλη η διαδικασία βρίσκεται εντός τροχιάς, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα» σημείωσε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης χθες, όπως μεταδίδει το Reuters. Προσέθεσε δε πως επειδή έχουν αλλάξει η οικονομική κατάσταση, οι φορολογικές εισπράξεις, ο ρυθμός υλοποίησης των βασικών στόχων και των αποκρατικοποιήσεων, εάν δεν αλλάζαμε το Μνημόνιο, το σύστημα δεν θα λειτουργούσε και θα ήμασταν εκτός πραγματικότητας. Αν δεν αλλάξει το πρόγραμμα, η Ευρώπη θα ζει με μία απάτη, εκτίμησε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρέπει να καθίσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας και να δούμε πού έπρεπε να είμαστε τον Ιούλιο και πού πραγματικά βρισκόμαστε τώρα και να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε πως πέρασε πολύς καιρός χωρίς μια λειτουργική κυβέρνηση που θα μπορούσε να πάρει αποφάσεις στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως όταν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί η νέα κυβέρνηση, θα υπογραφεί νέο Μνημόνιο, πιθανόν εντός του τρίτου τριμήνου, το οποίο ωστόσο θα διατηρεί τους βασικούς στόχους του προγράμματος, δηλαδή την υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ειδικά για το τελευταίο, ο αξιωματούχος τόνισε πως πολλοί πιστεύουν πως υπάρχει ένα μαγικό νούμερο για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, όποιος μπορεί να προβλέψει το χρέος μιας χώρας το 2020, σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον «είναι προφανώς πιο έξυπνος από όλους εμάς μαζί».
«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ο ένας από τους δύο στόχους και υπάρχει ξεκάθαρη άποψη στο Eurogroup πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας για 4-8 χρόνια από σήμερα δεν μπορεί να αλλάξει. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να επανέλθει η ανάπτυξη, εκτίμησε ο αξιωματούχος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχουν πολλοί υπουργοί που στη φάση αυτή δεν επιθυμούν καμία παράταση, αλλά δεν έχει γίνει έως τώρα καμία συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Επισήμως... όχι
Πάντως επισήμως η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της Ολι Ρεν, διέψευσε ότι υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου Μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που το δεύτερο πρόγραμμα εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Ο Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος. Οπως τόνισε, το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη «ιδιοκτησία» του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στο σωστό δρόμο.
Μέρκελ VS Ολάντ
Αναμένω την έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνονται εικασίες και θα πρέπει να εμμείνουμε στους όρους. Είναι προφανές πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει πρέπει να εφαρμοστούν υποστήριξε. Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε πως η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα με αναπτυξιακά μέτρα ενώ η Αγκ. Μέρκελ προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχόμενα νέα αναπτυξιακά κίνητρα υπό τον όρο ότι θα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου