Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στις αγορές, όλα τα δυνατά σενάρια που αφορούν στην... αυριανή κυβέρνηση του τόπου.
Σε γενικές γραμμές, οι ξένοι επενδυτές θα προτιμούσαν μία κυβέρνηση συνασπισμού με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (και κατ' επέκταση μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή) και ει δυνατόν... φιλομνημονιακού χαρακτήρα.
Μία τέτοια εξέλιξη, εκτός κάποιου συνταρακτικού αρνητικού απροόπτου στην Ευρωζώνη -ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ισπανία ή σε κάποια άλλη «προβληματική» χώρα της περιοχής- θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό ανοδικό ράλι το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και τις άλλες κεφαλαιαγορές και να «χαρίσει» σημαντική ανάκαμψη στο ευρώ, ύστερα από τη μεγάλη υποχώρηση που έχει υποστεί στις τελευταίες εβδομάδες.
Ενδιαφέρον για τράπεζες και blue chips
Στα του Χρηματιστηρίου, ο τραπεζικός κλάδος (και δη οι ισχυροί όμιλοι της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς) αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως άλλωστε και οι ιδιαίτερα υποτιμημένες μετοχές «καλών» εταιρειών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Αναφερόμαστε κυρίως στις εξωστρεφείς Μυτιληναίος (και Μέτκα), Τιτάν, Coca-Cola 3E, Βιοχάλκο, Folli Follie κ.ά., στις ηγέτιδες των κλάδων τους, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil κ.ά., καθώς και στις εταιρείες που βρίσκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Ταχ. Ταμιευτήριο, ATE Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ). Ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται ασφαλώς και για τις εταιρείες με ισχυρά μεγέθη ακόμη και εν μέσω της κρίσης όπως είναι π.χ. οι κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, η Frigoglass, η S&B, η Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.
Στο ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης περισσότερο... αντιμνημονιακού χαρακτήρα (αλλά με την... ανοχή των φιλομνημονιακών), αναμένεται να επικρατήσουν τάσεις συσσώρευσης στις αγορές, έως ότου δοθούν τα πρώτα «στίγματα» από τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική της προσαρμογή, στην εξυπηρέτηση του χρέους της προς τους ξένους πιστωτές της, καθώς και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο... δρόμο της ανάπτυξης.
Στο Χ.Α., τα σκαμπανεβάσματα θα αποτελέσουν και πάλι το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, μέχρι να πάρει «σάρκα και οστά» η... «νέα τάξη πραγμάτων» στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρωζώνη γενικότερα. Στα παραπάνω σενάρια, η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου αναμένεται να κινηθεί στο εύρος μεταξύ 1,25-1,30.
Στο τρίτο και πλέον απευκτέο σενάριο, δηλαδή αυτό της συνέχισης της ακυβερνησίας στη χώρα, η περαιτέρω υποχώρηση των αγορών θεωρείται σχεδόν σίγουρη, με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα. Όπως είναι φυσικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Χ.Α. θα γυρίσει σε τιμές της δεκαετίας του '80 και οι μετοχές σε νέα ιστορικά χαμηλά. 'Οσο για το ευρώ, η επόμενη ισχυρή στήριξη θα αναζητηθεί στα επίπεδα των...1,10 δολαρίων.
Moody's: Αντίκτυπο στην περιφέρεια
Ξεκινώντας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και πιο συγκεκριμένα την Moody's, πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αντίκτυπος από μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, θα είναι μεγαλύτερος για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Ο οίκος θεωρεί ότι, μια τέτοια εξέλιξη, θα προκαλούσε αύξηση των αθετήσεων στα δάνεια που χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται τα ομόλογα με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία (ABS) ακόμα και στις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.
S&P: Στο 33,3% η πιθανότητα εξόδου
Από την πλευρά του, ο Μόριτς Κρέμερ της Standard & Poor's δίνει πιθανότητα 33,3% να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, κάτι το οποίο πάντως θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που εκλεγεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διακόπτονταν η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας γεγονός που θα επιδείνωνε και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα θα υπήρχε πανικός στις τράπεζες οδηγώντας το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας σε κατάρρευση. Το νέο νόμισμα θα οδηγούσε σε χρεοκοπίες επιχειρήσεων και δανειοληπτών, την ίδια στιγμή που η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στις εισαγωγές βασικών αγαθών. Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να πάρει τα μέτρα λιτότητας τα οποία προσπαθούσε να αποφύγει, οδηγώντας όμως σταδιακά τη χώρα εκτός Ευρωζώνης υπό την πίεση των απελπισμένων πολιτών.
Fitch: Δύσκολη η επαναδιαπραγμάτευση
Τέλος η Fitch εκτιμά ότι είναι αμφίβολο το αν η Ελλάδα θα μπορέσει μετά τις εκλογές να συμμορφωθεί με την προθεσμία που έχει θέσει η τρόικα μέχρι το τέλος Ιουνίου και να προχωρήσει σε νέα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ, θεωρώντας δύσκολη να γίνει δεκτή από τους πιστωτές μας οποιαδήποτε προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο ΙΙ.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι από τη συγκεκριμένη έκθεση έχει μεσολαβήσει διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, στο οποίο έχουν προκύψει σημαντικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ισπανία, ενώ έχουν πληθύνει οι φωνές στην Ευρώπη που κάνουν λόγο για αναγκαιότητα αλλαγών στο δεύτερο Μνημόνιο.
Alpari FS
Η έξοδος από το ευρώ θα δημιουργήσει ντόμινο
«Οι εκλογές στην Ελλάδα της 17ης Ιουνίου θα είναι το επόμενο σημείο καμπής για την πορεία του ευρώ» επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος Πωλήσεων της Alpari FS (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά συναλλάγματος) Πίτερ Λεωνίδου, ο οποίος εξηγεί: «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η πόρτα θα είναι ανοικτή για να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δημιουργώντας ένα καταστροφικό ντόμινο που ενδέχεται να βλάψει τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, τις τράπεζες, τις χώρες και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Το συνάλλαγμα θα χάσει την αξία του στις αγορές, ζημιώνοντας το διεθνές εμπόριο και βουλιάζοντας και άλλες εύθραυστες οικονομίες σε ύφεση. Το δολάριο μπορεί να κυριαρχήσει στις αγορές συναλλάγματος και ένα τέτοιο σενάριο πιθανόν να οδηγήσει στην υποτίμηση άλλων κύριων νομισμάτων, προκαλώντας μεγάλη αστάθεια στις αγορές».
Εξετάζοντας το θέμα καθαρά από τη σκοπιά της αγοράς συναλλάγματος, ο κ. Λεωνίδου εκτιμά ότι «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, θα δούμε το νόμισμα να καταγράφει βουτιά στο 1,20.
Ωστόσο, η ιδανική κατάσταση θα ήταν να ανέβει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου όσο πιο ψηλά γίνεται τώρα, ώστε εάν εν τέλει καταγράψει πτώση να μην φτάσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα σημειωθεί σημαντική υποτίμηση του ευρώ και η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια δολάρια έκθεσης. Η έκθεση των τραπεζών είναι αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανησυχία και ο φόβος ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να χρεοκοπήσουν υπό το βάρος αυτής της έκθεσης είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δει πολλές κρατικοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν το ευρώ πέσει στο 1,20, η Ευρώπη θα είναι ένα βήμα πριν τη διπλή ύφεση».
Σάββατο 16 Ιουνίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου