Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά αλλάζει τους όρους του φορολογικού «παιχνιδιού».
Διαπίστωσε, με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, ότι τα εξοντωτικά πρόστιμα για τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο όχι μόνο δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα αλλά διόγκωσαν το πρόβλημα. Προφανώς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι κάποιος που δεν έχει να πληρώσει, αν του επιβληθεί ένα υπέρογκο πρόστιμο, όχι μόνο δεν θα σπεύσει να το πληρώσει, αλλά αντίθετα δεν καταβάλλει και καμία απολύτως προσπάθεια να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν μελλοντικά.
Και δεν είναι το μόνο λάθος που κάνουν οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Φτιάχνουν νόμους οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες της στιγμής και δεν έχουν κανένα μακρόπνοο χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, πρόσφατα με τον ΕΝΦΙΑ και λίγο πιο παλιά με τον συντελεστή φόρου στις επιχειρήσεις. Με τον φόρο στα ακίνητα ανακοινώθηκαν αλλαγές λίγο πριν ισχύσει, ενώ ο συντελεστής φόρου για τις επιχειρήσεις έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια και τώρα επανεξετάζεται για ακόμη μία φορά η αλλαγή του, προς τα κάτω.
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως δεν διατηρείται σταθερό το φορολογικό καθεστώς, όπως ζητούν οι πάντες. Αν κανείς ρίξει μία πρόχειρη ματιά σε εκθέσεις Οργανισμών από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα, στο κεφάλαιο «προσέλκυση επενδύσεων» στην πάνω γραμμή θα δει μία και μοναδική προϋπόθεση «σταθερό φορολογικό σύστημα».
Δυστυχώς, όμως, καμία κυβέρνηση δεν το έχει λάβει σοβαρά υπόψη της, παρά το γεγονός ότι όλες το είχαν ψηλά στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Μήπως έφτασε η στιγμή να δημιουργηθεί, επιτέλους, ένα φορολογικό πλαίσιο που θα έχει διάρκεια και το κυριότερο θα πείσει τους επενδυτές;
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου