Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Κούρεμα» 50% στα υπέρογκα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν τους φόρους στην ώρα τους

«Κούρεμα» έως 50% στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν στην ώρα τους, τους φόρους, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.




Εννιά μήνες μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου, θεωρεί ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να αλλάξει, να εκλογικευτεί και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση γενναίο «ψαλίδισμα» των προστίμων. Στόχος είναι από τη μια να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και από την άλλη να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Όπως έχει διαπιστωθεί μεγάλο μέρος των οφειλών προς το Δημόσιο που συνολικά αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το 38% προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα ενώ ένα μηδαμινό ποσοστό, μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Την ίδια ώρα όμως σχεδιάζεται «σκληρό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Για τους συγκεκριμένους οφειλέτες σχεδιάζεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τα οποία έχουν περάσει εικονικά σε συγγενικά τους πρόσωπα για να αποφύγουν τη κατάσχεση. Επί της ουσίας θα ασκείται αγωγή καταδολίευσης για όσους εντοπίζονται να προχωρούν σε εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com