Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τι θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες από το «πακέτο» Ντράγκι

Σημαντική διευκόλυνση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες το ισχυρό πλέον ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού της ΕΚΤ, ώστε να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τιτλοποιημένα δάνεια χαμηλότερης διαβάθμισης (non investment rate), όπως αυτά των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.




Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες ώστε να μπορούν να γίνονται δεκτά ενέχυρα με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από αυτή που επιβάλλουν τα υφιστάμενα κριτήρια.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να συμμερίζεται στο θέμα αυτό τις ανησυχίες που ήδη εξέφρασε η Γερμανία, επειδή οι κίνδυνοι φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμοι. Οπως εξηγεί το διεθνές πρακτορείο, η ΕΚΤ επιθυμεί να αγοράσει 500 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, το οποίο στηρίζεται από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων και καλυμμένων ομολογιών. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης του 50% στο καθαρό ισοζύγιο της ΕΚΤ, στόχος που θα επιτευχθεί μέσω της αγοράς μακροπρόθεσμου δανεισμού και στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εφόσον το παραπάνω σχέδιο υλοποιηθεί, οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα ενέχυρά τους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ (σ.σ. για την Ελλάδα το ποσό ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ).

Αν οι προθέσεις του Ντράγκι υλοποιηθούν, ανοίγει ο δρόμος για ομαλή υποκατάσταση μέρους των εγγυήσεων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ και τα οποία παύουν να γίνονται δεκτά από την 1η Μαρτίου του 2015.

Επίσης, η ενδεχόμενη κατάργηση των αυστηρών μέχρι στιγμής κανόνων στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας θα καλύψει και το νομικό κενό που θα προκύψει στην περίπτωση όπου η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, αλλά δεν διαθέτει την ελάχιστη αποδεκτή (ΒΒΒ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστοληπτική διαβάθμιση.

Πρέπει, ωστόσο, να καταστούν σαφείς οι ισχυρές αντιδράσεις από τη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Bundesbank J. Weidmann αντιτάσσεται στο σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, όπως αναφέρουν οι FT.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, χθες, ευνοήθηκαν και σε ένα τελικώς πτωτικό χρηματιστήριο ο δείκτης του κλάδου κατάφερε να κλείσει ενισχυμένος κατά 1,86%. Πρόκειται για το δεύτερο κομμάτι του συνολικού σχεδίου δράσης της ΕΚΤ, είπε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Μποτόπουλος αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα.

Το πρώτο ήταν οι τράπεζες να αντλήσουν φθηνά δάνεια, είπε ο κ. Μποτόπουλος σε συνέντευξή του. Ο ίδιος σημείωσε πως η πολιτική αβεβαιότητα συνέβαλε στη ρευστοποίηση των μετοχών τις τελευταίες ημέρες και στο άνοιγμα των spreads. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα στο πλαίσιο των εκδηλωμένων προθέσεων της ΕΚΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com