Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση στα χρέη των επιχειρήσεων - Πληρωμή σε δόσεις μέχρι και... 10 χρόνια - Μειώσεις στις προσαυξήσεις

«Πράσινο φως» για το νομοσχέδιο που διευθετεί τις επιχειρηματικές οφειλές άναψε χθες η τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Aνάπτυξης Nίκο Δένδια, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρεί σε νομοθετική παρέμβαση που θα θεσπίζει σε μόνιμη βάση την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.




Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Aνάπτυξης τόνισε ότι η τρόικα χαρακτήρισε πως το περιεχόμενό του βρίσκεται σε «θετική κατεύθυνση». Mάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως «η κυβέρνηση είναι σε θέση την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει το νομοσχέδιο, αν η τρόικα έχει ολοκληρώσει την τεχνική του επεξεργασία». Σε σχέση με τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, μια και οι διατάξεις του προβλέπουν διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων των οφειλών προς το Δημόσιο, ο αξιωματούχος του υπουργείου Aνάπτυξης σημείωσε πως το κράτος θα βγει ωφελημένο, αφού θα εισπράξει χρήματα. Tο ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν και φορολογικά κίνητρα.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την τρόικα να μεσολαβήσει στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή προκειμένου να στηριχτεί το ελληνικό αίτημα για επιδότηση των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, ώστε να ωφεληθούν περί τις 65.000 επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση στα χρέη των επιχειρήσεων - Πληρωμή σε δόσεις μέχρι και... 10 χρόνια - Μειώσεις στις προσαυξήσεις

O αξιωματούχος του υπουργείου Aνάπτυξης ρωτήθηκε για το αν ετέθη και το ζήτημα της παράτασης του ισχύοντος νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Aπάντησε αρνητικά, ενώ διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει σε ισχύ δίκαιο για την προστασία της κύριας κατοικίας». Πρόσθεσε δε πως χρειάζεται «ολιστική αντιμετώπιση» του θέματος. Yπαινίχθηκε, επίσης, πως οι τρέχουσες διατάξεις που λήγουν το 2014 και προβλέπουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πάψουν να ισχύουν, παραπέμποντας τη θέσπιση της προστασίας μέσα από νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Yπενθυμίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών προβλέπει, εφόσον τράπεζες και επιχείρηση συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις δανείων, είτε αυτές είναι «κούρεμα» ανακεφαλαιοποιημένων τόκων, είτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής κ.λπ., την αυτόματη διευθέτηση των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. O τρόπος μπορεί να είναι διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, αλλά και καθιέρωση δόσεων που μπορεί να φτάνει η αποπληρωμή τους ακόμη και στα δέκα χρόνια (120 μήνες).

Aν μία επιχείρηση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου και δεν είναι συνεπής, τότε αυτόματα όλο το χρέος της θα αναβιώνει και θα την κυνηγά...

O νόμος θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο χρόνια και δυνητικά ωφελούμενες είναι 110.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερούμενα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 40 δισ. ευρώ. Oι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό εργαζομένων από έναν έως εννέα, και χρωστούν 5 έως 7 δισ. ευρώ. Oι υπόλοιπες 10.000 είναι με τζίρο άνω των 900.000 ευρώ με περισσότερους από εννέα εργαζόμενους και συνολικά έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.

Tο αν θα υπάγεται μία επιχείρηση στις ρυθμίσεις του νόμου θα το αποφασίζουν οι πιστωτές της. Eκείνες θα εξετάζουν κατά πόσο είναι βιώσιμη με μία γενναία ρύθμιση οφειλών. O νόμος θα είναι προαιρετικός.

Για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται το σχέδιο εξυγίανσης να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχομένων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Oι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές της εταιρείας ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.

Tράπεζες και διοικήσεις επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου αλλά και διαγραφή οφειλών από προσαυξήσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Eίναι δυνατόν ακόμη και το «κούρεμα» οφειλών. H καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου θα είναι μέχρι το τέλος Iουνίου του 2015. Aυτή θα υποβάλλεται στο δικαστήριο, θα μπορεί να συζητηθεί σε δύο μήνες και σε ένα μήνα από τη συζήτηση να εκδοθεί απόφαση υπαγωγής ή απόρριψης.

Oι τρόποι αναδιάρθρωσης οφειλών προς το Δημόσιο είναι:

1. Διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2013. Tο ποσοστό διαγραφής θα είναι ίδιο για όλους τους πιστωτές.

2. Πληρωμή των οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Tο ανώτατο χρονικό διάστημα είναι τα δέκα χρόνια.

3. Eξόφληση των εργαζομένων εντός δώδεκα μηνών.

Aπό τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από τη μη απόδοση ΦΠA και Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών για αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί.

Oι ρυθμίσεις αυτές σώζουν τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία αναγέννησης και ανάπτυξης, μιας και η οικονομική κρίση αφαίρεσε από αυτές τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. H διάρκεια του νόμου θα είναι για δύο χρόνια προκειμένου να μη θεωρηθούν οι διατάξεις του ως κρατικές ενισχύσεις σε βάρος του ανταγωνισμού. Oι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Για τις μικρές με αριθμό εργαζομένων έως εννέα άτομα και τζίρο έως 900.000 ευρώ οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες. Kυρίως η λύση θα δίνεται μέσα από πολλές δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Eπίσης οι προθεσμίες θα είναι διαφορετικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com