Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ανοιξε η «ψαλίδα» επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων

Ανοιξε η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων τον Αύγουστο με ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου, παρά την ταυτόχρονη πτώση τόσο των επιτοκίων χορηγήσεων αλλά και εκείνων των καταθέσεων.




Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,97%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,34%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,28%, ενώ το αντίστοιχο των επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή μείωση και διαμορφώθηκε επίσης στο 0,28%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31%, τον Αύγουστο. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,46%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι ένα έτος μειώθηκε κατά 38 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,75%.

Τον Αύγουστο του 2014, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,79%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε επίσης μείωση 11 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,26%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 6,35%, ενώ για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ τα μέσα επιτόκια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 5,64% και 5,56%, αντίστοιχα. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 2,98%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com