Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

«Βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση στις 6 Οκτωβρίου - Τέλος τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε επισήμως το απόγευμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.




Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά Σαμαράς και Βενιζέλος «ρίχνουν το γάντι» στους βουλευτές οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες ασκούσαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Πολλοί εκ των οποίων δε, μιλούσαν για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Βάζουν επίσης τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, δηλαδή σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η κυβέρνηση ο μόνος λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές θα είναι μόνο εφόσον δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου.
Ωστόσο, είναι και ένα μήνυμα στην τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ότι η ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και εκλογές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην είναι σε ομηρεία η κυβέρνηση. Την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος κι έγινε αμέσως δεκτή.
Τέλος, είναι κι ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αμφισβητεί ανοικτά τη νομιμότητα της κυβέρνησης και ζητούσε εκλογές εδώ και τώρα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι πρόκειται για μια κίνηση πανικού από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία είναι απονομιμοποιημένη. «Ο κ. Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Εστω κι έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά μπροστά στον ελληνικό λαό για να απολογηθεί για την πολιτική του».
Επι του διαδικαστικού, τη Δευτέρα θα γίνει αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την Τρίτη θα κατατεθεί επίσημα η πρόταση, θα μεσολαβήσουν δύο ημέρες ώστε η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης να ξεκινήσει την Πέμπτη. Το Σάββατο το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com