Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Στουρνάρας σε Guardian: Αναστρέψαμε την ελληνική οικονομία - Ερχεται ισχυρή ανάπτυξη

Τα λόγια του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που δήλωσε ότι η Ελλάδα, η χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, είναι έτοιμη να εισέλθει σε μία νέα εποχή, έχοντας πετύχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ξεκινά δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα The Guardian.




Ο κ.Στουρνάρας, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα σχολίων της βρετανικής εφημερίδας, την παραμονή του Eurogroup, έγραψε ότι τα χρόνια στης σκληρής λιτότητας πέρασαν. «Επειτα από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης και εξισσορόπησης».

Η αρθρογράφος επισημαίνει τη δραματική ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, η οποία ξεκλείδωσε όχι μόνο την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά έκλεισε και ένα επτάμηνο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Η Ελλάδα πλέον κοιτά το μέλλον πιο αισιόδοξα καθώς δημιουργεί το νέο της μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε ο Στουρνάρας.

Σε μία ανάκαμψη που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν, ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά αυτά τα έξι χρόνια η περισσότερο πληγείσα οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει, δίνοντας τέλος στη χειρότερη ύφεση που βίωσε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα χρόνια που ακολουθούν, η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει μία ισχυρή ανάπτυξη. Η εμπιστοσύνη ανακτήθηκε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του την τελευταία πενταετία»

«Από το 2009, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ΑΕΠ. Πάλι, δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία», συνέχισε ο υπουργός.

Για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, που η πλειοψηφία του οποίου μειώθηκε κατά δύο βουλευτές στη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η νέα βοήθεια σηματοδοτεί και το τέλος της εξάρτησης της Αθήνας από τη διεθνή στήριξη. Σε ένα δείγμα περαιτέρω επενδυτικής εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να βγει στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα γίνει με δυσκολία. Η πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί εντελώς. Και με την ανεργία να αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 27% και αυτήν των νέων να βρίσκεται στο 60%- το να μιλά κανείς για επιτυχία είναι πρώιμο.

Για πολλούς, συνεχίζει η αρθρογράφος, η οικονομική πρόοδος δεν έχει συνδυαστεί με την πρόοδο επό του εδάφους. Σχεδόν πέντε χρόνια αφότου η Αθήνα στράφηκε στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η ισχυρή πλειονότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες των περικοπών και των αυξήσεων της φορολογίας, που απαιτούνταν για τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που είναι γνωστός για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του, αναγνωρίζει το ανθρώπινο κόστος όλης αυτής της προσπάθειας.

«Είναι λυπηρό ότι η αξιοσημείωτη αυτή επιτυχία της οικονομίας προήλθε από ένα υπερβολικά υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος. Από το 2009, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί στο 25% περίπου. Μία τέτοια συρρίκνωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε ανεπτυγμένη χώρα με εξαίρεση της ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ», έγραψε ο Ελληνας υπουργός στο άρθρο του.

Αλλά σημειώνει ότι με την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και με το νέο της μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένου στις εξαγωγές, την ιδιωτικοποίηση και τις επενδύσεις, και όχι μόνο στον τουρισμό, παρά το ρεκόρ ξένων επισκεπτών που αναμένονται φέτος στη χώρα.

Κλείνοντας, ο Guardian επισημαίνει ότι «οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η προοπτικής μίας πλήρους ανάκαμψης είναι ισχνές. Η Ελλάδα, λένε, θα είναι ικανή να εξέλθει από τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της με ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας, σαν το Σχέδιο Μάρσαλ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com