Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Πώς θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές

Οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας των ευρωεκλογών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά και την προχθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αρχίζει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.




Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι βασικές προθεσμίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Ειδικότερα, οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου, ενώ τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών απαιτείται να έχουν δηλωθεί στον Άρειο Πάγο έως τις 4 Μαΐου. Στη συνέχεια η ανακήρυξή τους θα οριστικοποιηθεί στις 11 Μαΐου.

Για πρώτη φορά -όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών- ορίζεται πως οι ψηφοφόροι θα έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς στους υποψηφίους ευρωβουλευτές (σημειώνεται ότι μέχρι τις προηγούμενες ευρωεκλογές ίσχυε η λίστα στην εκλογή τους).

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com