Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πώς ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Εναν πλήρη «οδηγό» για υποψηφίους και ψηφοφόρους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω δύο αναλυτικών εγκυκλίων, στις οποίες αναφέρονται σημαντικές προθεσμίες, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, των οποίων η θητεία βάσει «Καλλικράτη», θα είναι για πρώτη φορά πενταετής.




Η εγκατάσταση των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η δήλωση των συνδυασμών πρέπει να γίνει μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, ενώ η ανακήρυξή τους θα γίνει στις 3 Μαΐου. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάλουν από έναν έως τρεις σταυρούς ανάλογα με τον δήμο όπου ψηφίζουν και από έναν έως τέσσερις σταυρούς για την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μέχρι και σε τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα τρία πέμπτα του συνολικού αριθμού, αν το ποσοστό του είναι μέχρι 60%, ενώ τα υπόλοιπα δύο πέμπτα των εδρών κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των επιλαχόντων συνδυασμών. Σε περίπτωση που ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό άνω του 60%, οι έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών, μη κωλυομένου του επιτυχόντος να λάβει έδρες περισσότερες από τα τρία πέμπτα του συνολικού αριθμού των εδρών. Ως προς τη σταυροδοσία σε περιφερειακούς συμβούλους, προβλέπεται ότι ο εκλογέας θέτει έναν σταυρό στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται ένας έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, έως δύο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται τέσσερις έως επτά σύμβουλοι, έως τρεις σταυρούς εκεί όπου εκλέγονται οκτώ έως δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι και τέλος έως τέσσερις σταυρούς στις περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύμβουλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com